Twintig Polen op een zoldertje
BOSKOOP - Een bed, een stoel en een tafel. Veel eisen hebben buitenlandse werknemers niet als ze twee maanden in Nederland komen werken. In Boskoop wonen veel Polen in schuren en op zolders. De gemeente controleert scherp of er niet te veel wonen en of het wel brandveilig gebeurt.
Boerderij De Hoeve aan de Zuidkade in Boskoop ziet er niet bepaald uit als een hotel. Het is een oud huis met daarachter een bedrijfspand. Drie auto’s met een Pools kenteken zijn het enige bewijs dat hier buitenlandse gasten logeren.Inspecteur Henk van der Plas van de gemeente Boskoop loopt vastberaden de boerderij voorbij en drukt op de bel naast de deur van het bedrijfspand. Er wordt niet opengedaan, maar eigenaar P. J. van Bemmel komt al aangelopen. De controle kan beginnen.
Direct bekijkt Van der Plas de deur aan de binnenkant. „Doe je hem ’s nachts op slot?” vraagt hij aan Van Bemmel. Dat blijkt niet het geval, want het slot is kapot. „Maar goed ook, want deuren moeten bij calamiteiten gemakkelijk open kunnen. Mensen moeten niet eerst de sleutel hoeven te zoeken”, aldus Van der Plas.
De inspecteur is dit jaar al eerder op bezoek geweest. Toen bleek dat er van onrechtmatige bewoning geen sprake was. Het pand heeft een bedrijfs- én een woonbestemming. Ook heeft Van Bemmel een gebruikersvergunning voor de verhuur van zijn zestien kamers. In totaal mag hij 32 mensen huisvesten.
De vraag naar tijdelijke woonruimte is vooral groot in het voorjaar, het drukste seizoen voor de tuinders. Dan komen veel buitenlandse arbeiders naar Boskoop met een werkvergunning voor twee maanden. In die periode zoeken ze onderdak. Daarbij kijken ze niet al te nauw. Van der Plas trof eens twintig beslapen matrassen aan op een zolder. Een andere keer vond hij vier Polen in een kelder waar ook de gasmeter stond. „Er zaten tralies voor de raampjes, dus als er brand uit zou breken, konden die jongens geen kant op.”
Vanaf 1999 pakt Boskoop de illegale activiteiten rond buitenlandse werknemers hard aan. Een jaar lang werden grootscheepse controles gehouden, waarbij politie, vreemdelingendienst, brandweer en de gemeente waren betrokken. Volgens Van der Plas is de overbewoning sindsdien veel minder.
De controles die Boskoop dit jaar startte, zijn vooral bedoeld om te laten zien dat de gemeente overbewoning en brandonveilige situaties blijft tegengaan. Op basis van gegevens van politie en gemeente legde de inspecteur een lijst van 41 verdachte panden aan. Daarvan bleven er na een eerste onderzoek 24 over voor een uitgebreider onderzoek. Inmiddels is Van der Plas bezig met hercontroles.
In drie panden was er sprake van overbewoning. De eigenaars krijgen binnenkort een aanschrijving waarin staat dat zij binnen 26 weken het aantal bewoners moeten terugbrengen. Doen ze dat niet, dan krijgen ze een dwangsom van 2000 euro per week.
Kamerverhuurder Van Bemmel vindt het prima dat er hard wordt opgetreden. „Ik weet dat er in Boskoop nog steeds buitenlandse werknemers in allerlei schuurtjes wonen. Dat is levensgevaarlijk als er brand uitbreekt. Bij mij gaat veiligheid boven alles. Maar dat kost wel geld. Ik moest in dit pand zo veel veiligheidsmaatregelen nemen dat ik de eerste jaren weinig heb verdiend.”
Inspecteur Van der Plas houdt geen rekening met hoge kosten. Streng kijkt hij over zijn halve brilletje naar de brandslang. „Hij is dit jaar nog niet door een gecertificeerd bedrijf gecontroleerd. Wanneer gaat dat gebeuren?”
De ambtenaar wil ook een kijkje nemen achter de deuren die op slot zitten. De meeste ruimtes zijn leeg. Bij een kamer die wel bezet is, klopt Van Bemmel aan. Een Poolse vrouw doet open. De ruimte ziet er netjes uit. Heel wat netter dan de kamer ernaast. Van Bemmel: „Hier wonen alleen mannen. Die kijken niet zo nauw. Ze werken soms zestien uur op een dag en komen hier alleen om te slapen.”