VVD’er Hofstra niet meer herkiesbaar
DEN HAAG (ANP) – VVD’er Hofstra keert na de verkiezingen van mei 2007 niet meer terug in de Tweede Kamer. Hij zal zich „met een alle waarschijnlijkheid grenzende zekerheid" niet meer herkiesbaar stellen, zei donderdag een VVD–fractiewoordvoerder.
Hofstra (59) zit sinds 1994 in de Tweede Kamer. Hij maakte vooral naam als verkeersspecialist. Enkele maanden terug kwam hij nog in het middelpunt van de belangstelling door een aanvaring met fractieleider Van Aartsen over de kilometerheffing. Hofstra trok daarbij aan het langste eind.Hofstra stopt met zijn Kamerwerk omdat hij meer tijd wil hebben voor familie, vrienden en hobby’s (modeltreintjes en koikarpers). Volgens de VVD–woordvoerder vindt hij het ook tijd worden om plaats te maken voor de jongere generatie. Zelf was Hofstra, in Hongkong voor de top van de Wereldhandelsorganisatie WTO, onbereikbaar.
Ir. Pieter Hielke Hofstra, in Delft afgestudeerd in de civiele techniek, geldt als een politicus die geen blad voor de mond neemt. Aan het begin van zijn Kamercarrière moest hij dat bezuren toen hij in het weekblad Vrij Nederland vroegtijdig uitspraken deed over de uitkomst van een parlementair onderzoek.
Hofstra leidde dat onderzoek naar problemen bij een Limburgse woningcorporatie waarbij toenmalig CDA–leider en oud–staatssecretaris van Volkshuisvesting Heerma een rol speelde. Hofstra moest het voorzitterschap van de onderzoekscommissie opgeven.
De liberaal kruist herhaaldelijk de degens met minister Peijs (CDA, Verkeer). Zo verweet hij haar onlangs een gebrek aan ambitie in het debat over de Nota Mobiliteit, Peijs’ verkeersplannen tot 2020.
„Heel erg jammer, een verlies voor de politiek, ik verlies een politieke vriend", reageerde PvdA–verkeerswoordvoerster Dijksma. Ondanks hun verschillende politieke kleur kan zij het enorm goed met Hofstra vinden, maakte Dijksma duidelijk.
„Zijn grote kracht is dat hij een autonoom en zelfstandig denker is. Hij heeft lef en is moedig. Hij gaat niet als zoveel politici bij een vlaag tegenwind meteen liggen". „Met dank aan Hofstra" is de Nota Mobiliteit door het kabinet op het punt van de toekomstige wegbeprijzing op voorstel van de PvdA aangepast. „Het enige minpunt is dat ie van de VVD is", besloot Dijksma, een mede–Groninger.
Collega Van Hijum van coalitiepartner CDA („jammer") prees Hofstra als een „goed en herkenbaar Kamerlid." Volgens Van Hijum wekt Hofstra in elk geval niet de indruk dat hij uitgekeken is op het Kamerwerk.
Voor de politiek en het debat zal het een aderlating zijn, aldus de CDA’er, die vorig jaar bij de behandeling van de verkeersbegroting nog met Hofstra in de clinch lag. „Hij brengt levendigheid in het debat, zit goed in het onderwerp en kiest altijd de politieke insteek". Hofstra maakt de politiek „herkenbaarder en brengt die daardoor dichter bij de burger".
Naast lof over zijn kundigheid en Hofstra prijzend als „het grote geheugen op het gebied van Verkeer en Waterstaat", uit GroenLinks–Kamerlid Duyvendak kritiek. „Als enorme liefhebber van auto’s en snelheid ontmoet ik een fel opponent in hem. Ik hoop dat zijn opvolger meer hart voor milieu en openbaar vervoer zal hebben". Of Hofstra’s besluit voortvloeit uit zijn conflict met aanvoerder Van Aartsen, vraagt hij zich wel af. Volgens de VVD–fractiewoordvoerder hebben Hofstra’s plannen „daar niets mee te maken."