ABP gaat misbruik uitgeleende aandelen tegen
HEERLEN (ANP) – Het ambtenarenpensioenfonds ABP gaat geen aandelen meer uitlenen aan partijen die de stukken enkel gebruiken om het stemrecht hierop uit te oefenen. Een woordvoerder van ABP heeft een bericht hierover in Het Financieele Dagblad donderdag bevestigd.
Naar aanleiding van de nieuwe beleggingscode die het fonds heeft opgesteld, zal ABP de uitgeleende stukken voortaan intrekken wanneer er misbruik wordt gemaakt van het stemrecht.In de regel lenen langetermijnbeleggers als ABP op grote schaal aandelen uit aan effectenbanken zoals Morgan Stanley en Goldman Sachs. Daarvoor ontvangen ze een leenvergoeding. De effectenbanken lenen de stukken vervolgens weer uit aan andere partijen zoals bijvoorbeeld hedgefunds. Zij gebruiken de aandelen om te speculeren op de beurs.
ABP vindt het niet gewenst dat beleggers via het lenen van aandelen grote invloed kunnen uitoefenen op aandeelhoudersvergaderingen. Het pensioenfonds behoudt zich in de leencontracten het recht voor om de uitgeleende aandelen terug te halen wanneer het vermoeden bestaat dat het stemrecht wordt gebruikt.
ABP beheert een aandelenportefeuille van bijna 70 miljard euro. Daarvan is gemiddeld 15 procent uitgeleend.
Het pensioenfonds PGGM, dat opereert voor de zorgsector, voert al jaren het beleid dat ABP invoert. „Als wij de indruk hebben of weten dat er iets spannends speelt op aandeelhoudersvergaderingen dan zijn wij, net als ABP, extra alert. We lenen onze aandelen dan überhaubt niet uit of halen ze tijdig terug", aldus een woordvoerder van PGGM.
PGGM heeft een aandelenportefeuille van 30 miljard euro. Het uitgeleende percentage is gelijk aan die van ABP.