Economie

Tekort handelsbalans VS bereikt record

NEW YORK - Het tekort op de handelsbalans van de Verenigde Staten, een bron van zorg in de financiële wereld, is in oktober ten opzichte van de voorgaande maand gestegen met 4,4 procent van 66 miljard dollar (55 miljard euro) tot een record van 68,9 miljard dollar (57,4 miljard euro).

Van onze correspondent
15 December 2005 09:39Gewijzigd op 14 November 2020 03:17

Dit was beduidend meer dan de ongeveer 63 miljard dollar die analisten verwachtten. Het tekort bereikte dit record ondanks de daling van de olieprijzen en ondanks het feit dat vliegtuigproducent Boeing na een staking weer meer vliegtuigen afleverde.Amerika’s export steeg met 1,7 procent tot 107,55 miljard dollar (89,6 miljard euro). Dat is de sterkste groei sinds maart. De importen stegen echter ook, met maar liefst 2,7 procent tot 176,43 miljard dollar (147 miljard euro). Niet alleen China en Japan leverden meer goederen aan de VS, ook de eurolanden zagen hun export stijgen van 7,24 miljard dollar (6,03 miljard euro) in september tot 8,79 miljard dollar (7,32 miljard euro) in oktober.

Ook olie-importen vormden een belangrijke oorzaak van het handelstekort. Na de verwoestingen die de orkanen Katrina en Rita aanrichtten aan de olie- en aardgasproductie in de Golf van Mexico en aan de raffinagecapaciteit in de getroffen zuidelijke staten, steeg Amerika’s olie- import zowel in volume als in dollars.

Als deze handelstrend zich in de laatste twee maanden van dit jaar voortzet, overschrijdt het handelstekort voor het hele jaar de 700 miljard dollar (583,3 miljard euro) in vergelijking met 618 miljard dollar (515 miljard euro) in 2004. Deze ontwikkeling heeft een negatieve invloed op de economische ontwikkeling.

Robert Sinche, chef-econoom van de Bank of America in New York, verwacht dat het tekort de economische groei van de VS in het vierde kwartaal met ongeveer 1,8 procent zal drukken. Investeringsbank Morgan Stanley heeft de groeiverwachting voor dit jaar teruggeschroefd van 3,4 procent tot 3,0 procent. Investeringsbank Merrill Lynch is nog iets somberder met een groeiverwachting van 2,3 procent voor het hele jaar.

Het groeiend tekort maakt Amerika steeds afhankelijker van buitenlandse financiers. „Vooral China, Japan en andere Aziatische landen kopen onze schuldbekentenissen, waardoor wij op de pof kunnen blijven leven, maar die situatie is niet voor altijd vol te houden”, aldus Sinche.

Verschillende parlementariërs dringen er bij de regering-Bush op aan iets te ondernemen tegen de onevenwichtigheid in Amerika’s handelspatroon. Daarbij wordt vooral aangedrongen op maatregelen tegen Peking, omdat de Chinese export zou profiteren van de veel te lage koers van de yuan.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer