Kerk & religie

Grondvlak

De hervormde gemeente van Wilnis moet de fundering van haar kerkgebouw vervangen. Onder de kerk is palenpest geconstateerd.

13 December 2005 10:00Gewijzigd op 14 November 2020 03:16
DELFT – De Nieuwe Kerk in Delft wordt binnenkort voor twee jaar gesloten voor een ingrijpende renovatie. Het dak en de goten van de kerk zijn in te slechte staat. De toren van de kerk, die eigendom is van de gemeente Delft, heeft al een vernieuwingsoper
DELFT – De Nieuwe Kerk in Delft wordt binnenkort voor twee jaar gesloten voor een ingrijpende renovatie. Het dak en de goten van de kerk zijn in te slechte staat. De toren van de kerk, die eigendom is van de gemeente Delft, heeft al een vernieuwingsoper

Eerder werd al palenpest ontdekt onder de toren. Zowel de kerk als de toren is eigendom van de hervormde gemeente. Volgens scriba D. Stam helt de toren licht voorover, maar is dat niet echt merkbaar. Het is de bedoeling dat rondom de kerk funderingen worden aangebracht, waarna het gebouw kan worden opgevijzeld.Het herstel, waarvan Stam hoopt dat het volgend jaar kan beginnen, gaat meer dan een miljoen euro kosten. Ongeveer 400.000 euro komt voor rekening van de hervormde gemeente. Het exacte bedrag is afhankelijk van de hoeveelheid subsidie die de kerk krijgt.

Met de restauratie komt er ook een extra uitgang in de kerk. Dat is nodig vanwege de brandveiligheid. Bij de ingang komt er een rolstoelvoorziening. Zeventien jaar geleden heeft de kerk uit 1877, die op de monumentenlijst staat, ook al een opknapbeurt gehad. Toen werd het interieur aangepakt.

In de kerk is ruimte voor ongeveer 500 personen.

Restauratie kerk Delft
De Nieuwe Kerk in Delft wordt binnenkort voor twee jaar gesloten voor een ingrijpende renovatie. Dat meldt de op de bouw georiënteerde website zibb.nl op grond van diverse media. Het dak en de goten van de kerk, die ook de grafkerk van de Oranjes is, zijn in te slechte staat. De toren van de kerk, die eigendom is van de gemeente Delft, heeft al een vernieuwingsoperatie achter de rug. Wanneer de kerk precies dichtgaat, is nog niet duidelijk. Als in die periode onverwacht toch nog een koninklijke uitvaart zou moeten plaatsvinden, gaat de kerk tijdelijk opnieuw open. Het praalgraf van Willem van Oranje werd eerder al helemaal gerestaureerd.

De kerk werd gebouwd tussen het einde van de 14e en het begin van de 16e eeuw. Het betrof na de Oude Kerk de tweede parochiekerk van de stad. In 1572 ging het bedehuis over in protestantse handen. De kerk valt vooral op door haar bijna 109 meter hoge toren. De Nieuwe Kerk werd in 1584 min of meer bij toeval grafkerk van de Oranjes. De in dat jaar vermoorde Willem van Oranje kon door oorlogsomstandigheden niet worden bijgezet in het familiegraf van de Nassau’s in Breda. Boven de oude grafkelder staat sinds 1621 het beroemde praalgraf van de hand van architect-beeldhouwer Hendrick de Keyser. Alle latere Oranjes, zowel stadhouders als koningen, zijn in de oude en nieuwe kelder bijgezet. Alleen stadhouder-koning Willem III werd in Londen begraven. Op 11 december 2004 werd prins Bernhard in de koninklijke grafkelder werd bijgezet.

Cgk Kantens
De christelijke gereformeerde kerk te Thesinge/Kantens (Groningen) heeft vorige week zondag haar tweede kerkgebouw in gebruik genomen. Het gaat om de voormalige gereformeerde kerk in Kantens, zo meldt het jongste nummer van het christelijke gereformeerde orgaan De Wekker.

Het blad bericht verder dat het kerkgebouw van de christelijke gereformeerde kerk van Sassenheim voortaan ”Havenkerk” heet. In verband hiermee kreeg de gemeente ook een nieuw logo.

Fotodoek St.-Jan
Aan de toren van de St.-Jan in Gouda prijkt ook dit jaar weer een fotodoek van 14 bij 8 meter. Dit om de aandacht te vestigen op de gebrandschilderde ramen van de kerk. Op het doek is een aantal ramen van de St.-Jan te zien, waaronder het glas met de afbeelding van de geboorte van Jezus. Zaterdag kon iedereen de kerk gratis bezoeken.

Synagoge grondig opgeknapt
De zogenoemde Lekstraatsjoel in Amsterdam wordt grondig opgeknapt. Dat meldt de website joods.nl. De grote koperen lampen in het gebouw zijn al onder handen genomen. De bijsjoel, die sinds de verkoop van het gebouw aan de gemeente Amsterdam als gebedsruimte fungeert, is tot dat de verbouwing voorbij is, gesloten.

Het stadsdeel Zuideramstel is eigenaar van het monumentale witte gebouw dat door zijn andersoortige gevelbeplating schril afsteekt tegen het baksteen van de omringende appartementsgebouwen in de Rivierenbuurt. De sjoel is gebouwd in 1937 door architect Abraham Elzas. Sinds 2002 is de synagoge een rijksmonument.

De grote sjoelzaal wordt al twintig jaar niet meer als zodanig gebruikt. Eerst bood het onderdak aan het Verzetsmuseum, de laatste jaren is veilinghuis Glerum er huurder.

Het stadsdeel beoogt met de restauratie de oorspronkelijke architectuur weer terug te brengen, die door verbouwingen in de loop van de tijd voor een deel is verdwenen. De restauratie van het gebouw staat onder leiding van de architecten Izak en Cootje Salomon, die zich gedurende tal van jaren hebben ingespannen voor het behoud van het bedehuis. De kantoren van het veilinghuis gaan weg voor de grote ramen in de sjoel waardoor er weer veel licht valt in de voormalige grote sjoelruimte. De bibliotheek krijgt een groot glazen dak en de vrouwengalerij wordt beter bereikbaar.

Nijmeegse Bijbel
Nijmegen heeft sinds kort een eigen Bijbel: de Nijmeegse City Bijbel. Het betreft een uitgave van het Nieuwe Testament in modern Nederlands. De omslag is speciaal ontworpen voor Nijmegen en de inleiding vertelt over christenen in Nijmegen, vroeger en nu. De Bijbel is uitgegeven door een aantal kerken en christelijke organisaties die samenwerken in het Nijmeegs Evangelisatie Overleg (NEvO). „Christenen hebben door de eeuwen heen een rol gespeeld in Nijmegen”, licht Diederick Eikelboom van het NEvO de uitgave toe. „Het is mooi om te beseffen dat 2000 jaar geleden, toen Nijmegen ontstond, Jezus met Zijn leerlingen op aarde rondliep. Juist omdat dit jaar het 2000-jarig bestaan van Nijmegen wordt gevierd, is er veel aandacht voor de identiteit van Nijmegen en de Nijmegenaar. Daarbij past prima een speciale Nijmeegse Bijbel.”

De Bijbel wordt gebruikt door de kerken bij speciale acties en is verkrijgbaar bij de locale christelijke boekhandel.

De rubriek Grondvlak is bedoeld voor nieuws vanuit plaatselijke gemeenten. Berichten die voor plaatsing in aanmerking komen, kunnen gemaild worden naar: grondvlak@refdag.nl. Post kan gestuurd worden naar: Reformatorisch Dagblad, t.a.v. kerkredactie, Postbus 670, 7300 AR Apeldoorn.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer