Britse lasser laat tbc-spoor achter
HARLINGEN - Hij was dertien jaar geleden voor het laatst in Harlingen, maar de Friese havenplaats is hem nog lang niet vergeten. Een Britse lasser besmette voor het eerst in 1992 tientallen inwoners met tuberculose (tbc). Sindsdien steekt de bacterie van tijd tot tijd de kop op. „Het einde is nog niet in zicht”, aldus GGD-arts A. Kiers.
Ruim dertien jaar na het vertrek van de lasser is in Harlingen opnieuw tbc uitgebroken. Dertien mensen zijn besmet, zo werd maandag bekend. De bron is inmiddels opgespoord, het gaat om een 43-jarige medewerkster van een café in Harlingen.Onder de dertien bevindt zich een man van middelbare leeftijd bij wie daadwerkelijk tbc is vastgesteld. De man krijgt dagelijks een portie medicijnen, waarmee de ziekte volgens Kiers goed te beheersen is. „Hij slikt vier soorten medicijnen, in totaal gaat het om vijftien tabletten die hij in één keer inneemt. Al met al een aardige maaltijd met pillen.”
De besmette Britse lasser die in 1992 in de Friese havenstad woonde, kwam veel in cafés en zorgde in 1993 voor een tbc-explosie.
De man brengt dertien jaar na zijn vertrek veel teweeg in Harlingen.
„Dat kun je wel zeggen. Maar hij heeft het natuurlijk niet met opzet gedaan. Waar hijzelf tbc heeft opgelopen, is onbekend. In 1993 veroorzaakte de lasser een grote uitbraak waarbij honderden mensen besmet raakten. Daarna was het enkele jaren rustig, totdat wij in 1996 opnieuw tbc-besmetting bij meer dan honderd Harlingers vaststelden.”
Is de ziekte toen niet goed bestreden?
„Niet anders dan anders. Tbc laat zich moeilijk helemaal uitroeien. We proberen zo veel mogelijk mensen die met de bron in aanraking zijn geweest, te traceren en te behandelen. Maar je weet nooit zeker of je iedereen hebt bereikt. Een bacterie kan jarenlang bij iemand sluimeren en dan opeens de kop opsteken.”
Hoe weet u zeker dat deze lasser de bron is van de besmettingen van nu?
„Met DNA-onderzoek kunnen wij de eigenschappen van de bacterie vaststellen. Het profiel van de bacterie die wij deze maand bij de dertien personen hebben aangetroffen, komt overeen met dat van de bacterie waarmee wij destijds te kampen hadden.”
Hoe gaat het met de lasser zelf?
„Geen idee. In 1993 hebben we hem na een intensieve zoektocht weten te traceren in een ziekenhuis in Engeland. We hebben hem toen twee keer telefonisch gesproken. Na zijn vertrek is hij nooit meer in Harlingen geweest.”
Is er onrust onder de Harlingers?
„Dat valt mee. Mensen reageren in de trant van: Nu alweer? We doen ons best om de angel eruit te halen, maar 100 procent garantie kunnen wij niet geven.”