Binnenland

Brandweerlui in Meerkerk leggen hun functie neer

Het college van B en W van de gemeente Zederik heeft besloten M. van Es, commandant van het brandweerkorps van Meerkerk, met onmiddellijke ingang te schorsen als postcommandant. Uit solidariteit met hun commandant hebben alle zestien leden van het Meerkerkse korps daarop hun piepers ingeleverd.

Van onze correspondent
20 June 2002 07:50Gewijzigd op 13 November 2020 23:38

Het college is van plan Van Es „ongevraagd ontslag” te verlenen uit deze functie.

Volgens burgemeester T. den Breejen en algemeen commandant D. Bassa is de veiligheid van de bevolking gewaarborgd. Zo nodig worden de korpsen van de buurgemeenten Leerdam en Giessenlanden ingezet. Postcommandant Van Es onthield zich woensdagavond van elk commentaar.

Directe aanleiding voor het ontslag van de postcommandant is „het niet correct naleven van het communicatieprotocol van de Vrijwillige Brandweer Zederik” tijdens een brand op de A27 op dinsdag 28 mei. Van Es liet zich naar aanleiding van de gang van zaken tijdens deze brand in de regionale pers uiterst kritisch uit over het optreden van het Lexmondse korps, dat net als Meerkerk deel uitmaakt van de Zederikse vrijwillige brandweer. Bovendien richtte hij zich met zijn kritiek tot de plaatselijke politiek. In een uitvoerig schrijven bracht hij de fractievoorzitters van zijn visie op de hoogte en liet hij tegelijk weten geen vertrouwen meer te hebben in algemeen commandant Bassa.

De politieke partijen namen de zaak hoog op en vroegen burgemeester Den Breejen als hoofd van de brandweer de kwestie snel uit de wereld te helpen. Portefeuillehouder Den Breejen heeft de afgelopen week gesprekken gevoerd met de algemeen commandant, de postcommandanten en een afvaardiging van de post Meerkerk. „Uit deze gesprekken is niet naar voren gekomen dat de heer Van Es zich bewust is van het feit dat op deze wijze communiceren schade toebrengt aan het hele korps. Hieraan heeft het college de conclusie verbonden dat de heer Van Es niet geschikt is als leidinggevend postcommandant”, aldus een persbericht van de gemeente.

Van Es kreeg deze sanctie persoonlijk van het college te horen. Na dit gesprek heeft men ook de zestien brandweermannen van de post Meerkerk ingelicht. Zij besloten daarop hun piepers in te leveren. „Een ingrijpende beslissing. Maar we moesten optreden”, aldus Den Breejen. „Het korps Meerkerk wilde een signaal afgeven. Maar dit past niet in de omgang met elkaar. We hebben een communicatiestatuut, waarin staat hoe je met elkaar praat als iets je niet zint.”

Den Breejen hoopt dat er in de impasse rond het Meerkerkse korps op korte termijn een opening wordt gevonden. „Ik hoop dat er een constructief gesprek mogelijk is.” Ook voor Van Es staat de deur van de brandweerkazerne volgens Den Breejen nog altijd open. „Als hij zich tenminste weet te voegen naar de afspraken. Het postcommandantschap is over, maar hij kan brandweerman blijven.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer