Leger vervangt brandweer ook in Rotterdam
RIJSWIJK (ANP) - Na Amsterdam heeft ook Rotterdam de hulp van het leger ingeroepen om de brandweerkazernes bemand te houden. Dit in verband met het grote aantal ziekmeldingen uit protest tegen het cao-akkoord dat de vakbonden en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) hebben gesloten. Verder verspreidden de protestacties van de brandweer zich vrijdag over het land.
Eerder in de week waren het nog vooral de korpsen in de grote steden die zich roerden. Het onbegrip tussen enerzijds de VNG en de vakbonden en anderzijds de brandweerlieden was vrijdag onverminderd groot. De VNG is de werkgever van de brandweermedewerkers.Burgemeester Opstelten van Rotterdam heeft Defensie vrijdag om twintig medewerkers gevraagd. De verwachting is dat zij vanaf 20.00 uur vrijdagavond op kazernes aan de buitenrand van de stad zijn ondergebracht. Regulier brandweerpersoneel bemant in het centrum van de stad de kazernes.
Amsterdam kampte vrijdag met 275 ’zieke’ brandweerlieden. Defensiepersoneel verleende daar, net als donderdag, assistentie om de kazernes bemand te houden. In totaal meldden de afgelopen vier dagen 352 brandbestrijders zich in Amsterdam ziek. Vrijdag keurde de arbodienst er 77 goed, zij moesten weer aan de slag.
De vakbond VBM/NOV voor defensiepersoneel vraagt zich af of militairen en burgerpersoneel van Defensie zomaar ingezet mag worden om stakende brandweerlieden te vervangen. De rechter moet daarover volgens de bond een oordeel vellen.
Ook de Haagse spuitgasten kwamen vrijdag in actie. Tussen de honderd en tweehonderd van hen trokken te voet naar het gebouw van de VNG, met vooraan de stoet een doodskist. Het ging om brandweerlieden die een vrije dag hadden, aldus de zegsman. De werkenden draaien zondagsdiensten. „We willen de burger niet de dupe laten worden en gewoon uitrukken als er brand is”.
Volgens een woordvoerder begrijpt niemand waarom de brandweermensen zo boos zijn om het cao-akkoord. „Wij hebben op ons 55e ongeveer 18 jaar langer gewerkt dan iemand met een ’normale’ baan, door alle ploegendiensten. Daarbij is het ook nog eens fysiek en psychisch zwaar werk”. De werknemers hebben verder het gevoel dat in de nieuwe regeling het zo is dat een brandweerman de beste jaren van zijn leven aan de brandweer geeft en vervolgens wordt afgeserveerd. „Eerst wonen ze je uit en dan danken ze je af”, meent de woordvoerder van de Haagse actievoerders.
Volgens de VNG is dat echter een grote misvatting. De bedoeling van het nieuwe beleid is volgens de vereniging dat iemand op een gezonde wijze moet werken. Werkgever en werknemer moeten in die visie samen zoeken naar passend werk. Als alles tijdig gebeurt, raken mensen minder vaak arbeidsongeschikt, aldus de VNG.
Passend werk kan binnen de brandweer worden gevonden, of bijvoorbeeld elders binnen de gemeente. Burgmeester Cohen van Amsterdam benadrukte vrijdag wel dat aan de afschaffing van het functioneel leeftijdsontslag (FLO) niet valt te tornen.
Vakbond Abvakabo liet weten dat ze er weinig voor voelt de cao voor gemeenteambtenaren op te blazen omdat brandweer- en ambulancepersoneel er niet voor voelen. Zij maken circa 5 procent uit van de mensen voor wie de cao geldt.
Voorlopig hebben de VNG en de mensen in de kazernes elkaar dus nog niet gevonden. Limburgse brandweerlieden toonden zich op ludieke wijze solidair met hun collega’s in de rest van het land en meldden zich bij het CWI als werkzoekenden. Brandweermensen uit Dordrecht ’wenden’ alvast aan ander werk door maaltijden uit te delen in een zorgcentrum.
Het Alkmaarse stadhuis werd korte tijd bezet en in Emmen hielden brandweerlieden een protestmars. In Breda voorkwam burgemeester Van der Velden een brandweeractie in het stadhuis door te beloven dat hij zou kijken of er nog onderhandelingsruimte zit in het gesloten cao-akkoord. De burgemeester houdt de bonden verantwoordelijk voor het sluiten van een akkoord waarin de doelgroep zich niet kan vinden.