Buitenland

Bot en NAVO tevreden over uitleg Rice

BRUSSEL - De Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken, Bot, en NAVO-chef De Hoop Scheffer nemen genoegen met de uitleg die de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Condoleezza Rice, woensdagavond heeft gegeven over de berichten dat de CIA gevangenissen in Europa runt en gevangenen mishandelt.

Buitenlandredactie
9 December 2005 08:52Gewijzigd op 14 November 2020 03:16

Tijdens een diner vertelde Rice haar ambtgenoten van de Europese Unie en de NAVO dat de Verenigde Staten de rechten van terreurverdachten respecteren. Rice heeft „de lucht geklaard”, zei De Hoop Scheffer donderdag op een persconferentie in Brussel. Binnen de NAVO is de discussie over de beweerde mensenrechtenschendingen door de Verenigde Staten dan ook voorbij, zei hij.Bot zei dat hij zeer tevreden was over de verzekeringen van Rice. De Nederlandse regering maakt vandaag bekend of ze meer soldaten naar Afghanistan stuurt; Bots tevredenheid kan erop duiden dat de regering de troepenuitbreiding inderdaad doorzet.

Ook de Duitse minister van Buitenlandse Zaken, Frank-Walter Steinmeier, en zijn Belgische ambtgenoot, Karel de Gucht, betoonden zich positief over de uitleg van Rice. Tegen de Belgische radio zei De Gucht dat Rice heeft verzekerd dat terreurverdachten zijn behandeld volgens de principes van de Geneefse Conventie, hoewel die volgens haar wellicht niet van toepassing is op terroristen.

Het is evenwel mogelijk dat Amerikaans personeel in de toekomst gevangenen zal mishandelen, zei Rice. „Omdat je een democratie bent, ben je nog niet perfect.” Elk geval van mishandeling zal worden onderzocht en de daders zullen worden gestraft, verzekerde Rice. „Dat is de enige belofte die ik kan doen.” Rice heeft geweigerd rechtstreeks antwoord te geven op de vraag of de VS terreurverdachten vasthouden in detentiecentra in Europa.

Toen Rice woensdag op bezoek was in Oekraïne liet ze weten dat het Amerikaans personeel verboden is wrede en vernederende ondervragingsmethodes toe te passen, zowel in de VS als in het buitenland. Maar ze gaf geen voorbeelden van verboden methodes, definieerde „wreed” noch „vernederend” en zei niet of het verbod tevens van toepassing is op huurlingen en niet-Amerikaanse ondervragers.

De hele controverse volgde op een verklaring van de Amerikaanse mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch, die vorige maand stelde dat in gevangenissen in Polen en Roemenië verdachten van terrorisme door geheim agenten van de VS werden gemarteld. Zowel de VS als Polen en Roemenië ontkenden dit al eerder in alle toonaarden.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer