Binnenland

Defensie neemt werk brandweer over

AMSTERDAM (ANP) – Burgerpersoneel en militairen van Defensie hebben donderdag de werkzaamheden van de stakende brandweermannen in Amsterdam overgenomen.

8 December 2005 19:37Gewijzigd op 14 November 2020 03:16

Burgemeester Cohen zag zich genoodzaakt hulp in te roepen van de overheid, nadat de Amsterdamse brandweer zich wederom massaal ziek had gemeld uit protest tegen de afschaffing van het functioneel leeftijdsontslag (FLO).De burgemeester liet weten dat de 125 brandweerlieden die zich ziek hebben gemeld, donderdag allemaal een keuring moeten ondergaan. Als blijkt dat zij niet echt ziek zijn, moeten zij weer aan het werk. Blijven ze dan nog weg, dan volgen sancties. Welke dat zijn, wilde Cohen niet zeggen. Donderdagmiddag had de bedrijfsarts er al bijna vijftig gezond verklaard.

De ‘staking’, die niet wordt gesteund door de bonden, ging in de ochtend gepaard met blokkades van de snelwegen A2 en A27 rond Utrecht, op de A4 bij Den Haag en op de A9 bij Amsterdam. Op de A27 liep de file op tot 27 kilometer tussen Almere–Stad en knooppunt Rijnsweerd bij Utrecht. Daarbij werden brandweervoertuigen gebruikt. Drie belangenorganisaties voor transporteurs, verladers en andere vervoerders (TLN, EVO en KNV) lieten weten dat ze de financiële schade gaan verhalen op de brandweerlieden als die opnieuw wegen blokkeren.

In Amsterdam waren donderdagochtend door de ziekmeldingen slechts dertig brandweerlieden aanwezig die nog in een dienst zaten. Na inzet van tachtig Defensie–werknemers, die ook een brandweeropleiding hebben, lukte het burgemeester Cohen uiteindelijk om elf van de twaalf kazernes te bemannen en was de basiszorg gewaarborgd.

De vakbonden voor defensiepersoneel VBM/NOV en ACOM en De Nederlandse Vereniging voor Brandweerzorg en Rampenbestrijding (NVBR) zijn het niet eens met de inzet van defensiepersoneel en noemden de situatie zorgelijk. Volgens hen zijn ze niet getraind om branden te blussen in huizen en moeten ze in een voor hen onbekende omgeving werken. De bonden zijn er verder fel op tegen dat militairen worden ingezet als stakingsbreker.

Een woordvoerder van de Koninklijke Landmacht liet weten dat hij zich geen zorgen maakt. „Onze mensen zijn goed gekwalificeerd. Ze hebben dezelfde opleiding als de gemeentelijke brandweerlieden. Ze werken onder leiding van het kader van de Amsterdamse brandweer. En we gaan ook onder hun leiding naar een eventuele klus, dus we raken niet onderweg de weg kwijt".

Minister Remkes van Binnenlandse Zaken riep de ‘zieke’ brandweerlieden op snel weer aan het werk te gaan. In Amsterdam is volgens hem nu niet voldoende verantwoordelijkheidsbesef voor de veiligheid in de stad. Ook vindt hij de inzet van brandweermaterieel bij de acties niet toelaatbaar. De bewindsman wil zich niet mengen in de discussie over de nieuwe cao. Dat is volgens hem een zaak van de gemeenten als werkgevers en de bonden namens de werknemers. „Maar in den brede vind ik dit zelf een redelijk goede cao".

De brandweer roert zich overigens overal in het land. Rotterdam kampt ook met ziekmeldingen, Dordrechtse brandweerlieden houden publieksvriendelijke acties en in Eindhoven draait de brandweer een zondagsdienst. Burgemeester Sakkers van Eindhoven is bereid samen met het personeel van zijn brandweer aan de VNG en de bonden te vragen de cao–afspraken te nuanceren.

De vakbonden Abvakabo en CNV Publieke Zaak hebben in ieder geval heel wat uit te leggen. De bonden sloten dinsdag een akkoord met de VNG over een nieuwe cao. Heikel punt is de afschaffing van het FLO. Ambtenaren met fysiek zware beroepen, zoals bij de brandweer of op ambulances, konden tot nog toe op hun 55e met pensioen door de FLO–regeling. Volgens de wet mag dit niet meer in 2006, waardoor de vakbonden en werkgevers gedwongen waren om de regeling af te schaffen en een andere voorziening te treffen.

De bonden hebben veel emotionele en boze telefoontjes gehad van hun leden. Ze gaan vanaf volgende week het land in voor ledenraadplegingen en om uitleg te verschaffen. Uiteindelijk moeten de 190.000 gemeenteambtenaren, onder wie 10.000 tot 15.000 brandweermannen, zich uitspreken over het cao–akkoord.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer