Kerk & religie

„Wat zegt Gods Woord mij hiér”

„Grondige exegese is noodzaak. De vraag die steeds gesteld moet worden, is: „Wat zegt mij Gods Woord hiér.” Vanuit de tekst dienen lijnen getrokken te worden naar zowel het dagelijkse als het geestelijke leven”, zegt ds. Van Heteren. Vijfentwintig jaar geleden deed de Urker christelijke gereformeerde predikant intrede in Werkendam.

Door S. C. Bax
16 November 2001 10:53Gewijzigd op 13 November 2020 23:16
URK – Ds. A. van Heteren werd vijfentwintig jaar geleden bevestigd tot predikant in de Christelijke Gereformeerde Kerken: „Het is een wonder als het zaad van het Evangelie mag vallen in door de Heere weltoebereide aarde.” - Foto RD
URK – Ds. A. van Heteren werd vijfentwintig jaar geleden bevestigd tot predikant in de Christelijke Gereformeerde Kerken: „Het is een wonder als het zaad van het Evangelie mag vallen in door de Heere weltoebereide aarde.” - Foto RD

„Het is een wonder als het zaad van het Evangelie mag vallen in door de Heere weltoebereide aarde. In de loop der jaren heb ik daar het een en ander van mogen vernemen.” Hij is in het verleden bemoedigd door Psalm 72, zegt hij. „Daar staat: „Zij zullen u vrezen, zolang de zon en maan zullen zijn, van geslacht tot geslacht.” De Heere gaat nog door met het volvoeren van Zijn welbehagen, want de zon en de maan zijn er nog. Er zullen nog zondaren bekeerd worden.”

Ds. Van Heteren zegt een schriftuurlijk-bevindelijke prediking voor te staan, „nauw aansluitend aan en voortkomend uit de behandelde tekst. Ik wil staan in de traditie van Reformatie en Nadere Reformatie. Op Urk wonen mensen die de Heere mogen vrezen. Ook hier mag vernomen worden van het werk des Heeren in zondaarsharten.”

Een predikant hoort lang niet alles over de uitwerking van zijn preek, voegt hij eraan toe. „En dat is maar goed ook, want je zou hoogmoedig worden.”

Hij wijst erop dat vaak vergeten wordt welke belangrijke rol een domineesvrouw speelt in het werk van haar man. „Mijn vrouw heeft me altijd trouw terzijde gestaan en meegeleefd in blijde en droeve dagen. Onze pastorie staat open voor jong en oud.”

Wortels
Beide grootouders van ds. Van Heteren van vaderszijde waren afkomstig uit Sliedrecht. Als jongen kwam hij er veel. Dan zat hij meer dan eens onder het gehoor van ds. C. Smits en later onder ds. M. C. Tanis. „Vroeger waren er veel kinderen Gods in Sliedrecht. Grootvader vertelde vaak dat er in zijn jonge jaren aan iedere stoep in Sliedrecht wel een leesbare brief woonde, waar je met je zielevragen terechtkon. Ik wil het verleden niet idealiseren, maar we mogen wel constateren dat dit nu anders is.”

Vooropleiding en propedeuse werden gedaan in Utrecht. Daarna werd de studie voortgezet in Apeldoorn. „Ik ben dankbaar voor wat ik in de studie ontving. „De roeping van Jeremia is van grote betekenis geweest in mijn leven. Bedenkingen en bezwaren in het hart werden door de Heere weggenomen.” Vaak is hij tijdens zijn theologische studie in de pastorie van ds. Tanis geweest. Daar kwam zondagsavonds vaak gezelschap bijeen om te spreken over de gangen en de wegen die de Heere met Zijn kinderen gaat. „Dat maakte grote indruk op me.”

Op 16 november 1976 werd kandidaat Van Heteren in zijn eerste gemeente Werkendam bevestigd, nadat ds. M. Vlietstra hem een week tevoren in het huwelijk had verbonden. Hij behoort tot de bijna verdwenen groep predikanten die pas vlak voor de bevestiging trouwden. Ds. M. C. Tanis verrichtte de bevestiging met een tekst uit 2 Timotheus 2: 15.

Waargemaakt
Aan Werkendam was ds. Van Heteren ruim zeventien jaar verbonden. „Ik heb ervaren dat de Heere de tekst: „Hij Die u roept, is getrouw, Die het ook doen zal”, heeft waargemaakt. In Poederoyen legde hij in al die jaren huisbezoek af en catechiseerde hij. „Ik ontmoette in deze periode kinderen Gods die in eenvoudigheid de Heere mochten vrezen. Ik heb ook veel geleerd van de kerkenraad in Werkendam. Ik zal die gemeente nooit vergeten.”

Daarna ging de weg van ds. Van Heteren naar de grote gemeente van Barendrecht. „Ook in Barendrecht heeft de Heere willen ondersteunen en sterken. Ik ontmoette ook hier meerdere kinderen Gods, met onderscheiden zielservaringen. De avondmaalszondagen waren hoogtepunten. Daar werd gesproken over de vrucht en de zegen die de Heere wilde geven op de bediening van Woord en sacrament.”

Na zesenhalf jaar leidde de weg naar Urk. „Gods wegen zijn wonderlijk. Ik mag samen met collega A. A. Egas in goede harmonie deze grote gemeente dienen. Toen ik in Werkendam stond, was hij daar diaken. Met de andere christelijke gereformeerde kerk op Urk bestaat een goede verstandhouding en als predikanten hebben we collegiaal contact.”

Verootmoediging
„Samen met andere reformatorische kerken worden bijeenkomsten belegd ter verootmoediging vanwege de zorgen die er zijn omtrent een gedeelte van de jeugd op Urk. De kerken hebben hier een grote plaats. Er is overleg met de burgemeester, met huisartsen en het maatschappelijk werk.”

In het bredere kerkelijke leven heeft de predikant in de loop der jaren verschillende functies bekleed. Lang was hij betrokken bij de theologische opleiding in Apeldoorn. Hij heeft het werk zien groeien. „Als curator krijg je een aantal admissiale studenten toegewezen die je moet begeleiden. Ik had de laatste jaren de ”navraag Oude Testament”. Dat betekende dat ik mijn Hebreeuws weer op moest frissen.”

Als zendingsdeputaat bezocht hij Zuid-Afrika. Hij was in KwaNdebele en ontmoette ds. J. A. van den Berg op de Mukhanyo Bijbelschool. Ook is de jubilaris mederedacteur van het blad ”Bewaar het Pand”, de uitgave ter bevordering van de handhaving der oude gereformeerde beginselen in zijn kerkverband.

Kanttekeningen
De Gereformeerde Bijbelstichting (GBS) en de Stichting Kom Over En Help (KOEH) hebben bij hem een bijzondere plaats. Binnen GBS-verband is hij met anderen bezig de kanttekeningen op de Statenvertaling te herzien. „Daar blijken in de loop van de jaren toch een aantal fouten ingeslopen te zijn die er zelfs bij de nieuwste heruitgaven niet uitgehaald zijn. Binnen afzienbare tijd lijkt dit project voltooid te worden.”

In KOEH-verband bezocht de predikant met ds. J. J. van Eckeveld (Zeist) de Unterkarpaten en met ds. P. de Vries (Elspeet) de Oekraïne. Hij leverde daar een aandeel in toerustingsconferenties voor predikanten, ambtsdragers en zondagsschoolpersoneel. „Geestelijke aansluiting mocht daar bemerkt worden.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer