SGP trekt touwtjes niet strakker aan
In vier plaatsen mogen SGP’ers bij de komende gemeenteraadsverkiezingen van het hoofdbestuur niet met een gezamenlijke lijst met de ChristenUnie meedoen. Dat zorgde de afgelopen week voor veel onrust. W. Kolijn vindt het jammer dat vooral het slechte nieuws rond dit onderwerp de krant haalde en wijst erop dat het SGP-hoofdbestuur juist ruimer is geworden in de goedkeuring van gezamenlijke lijsten.
Afgaande op de krant is het net of het overal in het land hommeles is tussen de SGP en de ChristenUnie. Als je de krant niet leest, krijg je echter een beter beeld van de werkelijkheid. Typisch krant natuurlijk, want alleen slecht nieuws is nieuws.Wat zijn de harde feiten? In meer dan veertig gemeenten werkt de SGP (voor het eerst of opnieuw) in goede harmonie samen met de CU. Ter plaatse hebben de partijen elkaar gevonden, zowel over het programma als over de kandidatenlijst. Dat neemt niet weg dat in een paar gemeenten de samenwerking is opgezegd. In een plaats als Hilversum liep het spaak omdat de CU ervoor koos om het eigen ’profiel’ op te poetsen. Voor de SGP was daarbij geen plaats.
De kandidatenlijst leverde in enkele gemeenten eveneens een probleem op. Wiens schuld dat was, was makkelijk: het hoofdbestuur van de SGP. Ik wil er eerlijk over zijn: voor een deel klopt dat. Let wel: voor een deel! Daarbij zat het vast op de kandidering door de CU van vrouwen. Al jaren is dat een moeilijk punt in de onderhandelingen tussen SGP en CU. Weliswaar wordt er binnen de SGP volop gesproken over het ’vrouwenstandpunt’ (de uitkomst daarvan weet niemand), op dít moment is de SGP gewoon gebonden aan eerder gemaakte afspraken.
De achtergrond van die afspraken is dat de SGP geen vrouwen op de eigen kandidatenlijst zet. Dat is omdat de SGP ervan uitgaat dat mannen en vrouwen een verschillende aanleg en verantwoordelijkheid hebben, elkaar ondersteunen en aanvullen vanuit hun eigen plaats in gezin, kerk en maatschappij. Dat is de klassiek-Bijbelse lijn, en die houden we in ere. Omdat we geloven dat God, onze Schepper, Die ons beter kent dan wie ook, daar heel goede bedoelingen mee heeft - voor mannen, vrouwen én kinderen!
Anders
De ChristenUnie vult dat nu anders in. Anders dan pakweg vijftien jaar geleden, kandideert de CU steeds vaker vrouwen. Dat is haar goed recht, en daar wil de SGP ook absoluut niet aan tornen. Problemen ontstaan echter daar waar SGP en CU samen één lijst indienen. SGP- én CU-bestuur moeten hun fiat geven aan zo’n lijst. Logisch, want beide partijnamen worden gebruikt. Let wel: het gaat dus niet over lijstverbindingen, maar over één gezamenlijke lijst waar SGP én CU dus ook samen verantwoordelijkheid voor dragen.
De SGP hanteerde jarenlang de zogenaamde Dordtse variant. Die hield in dat de samenwerking zou worden opgezegd als er een vrouw in een gezamenlijke fractie zou aantreden. In 2002 gaf de CU de SGP te verstaan dat het de laatste keer was dat zij deze oplossing wilde accepteren.
Achtergrond daarvan is dat de CU er, net als alle andere partijen, hard aan werkt om meer vrouwen in raden, Staten en Kamers te krijgen. Het gevolg daarvan is dat de CU vaker dan in het verleden vrouwen op prominente posities zet. Dat zoiets botst met de SGP is helder, want de SGP trekt de vanouds bekende lijn.
Niet meer
Geconfronteerd met deze trend en gelet op de belangen die op het spel staan, besloot het SGP-bestuur eerder dit jaar om welwillender dan voorheen te kijken naar het centrale begrip: (on)verkiesbare plaats. Dat begrip is tot het uiterste opgerekt. Bovendien is er ook nog een hardheidsclausule ingebouwd. Die maakt het mogelijk om in heel speciale gevallen tot een bijzondere afweging te komen. Op basis van die ruimere richtlijn zijn dit jaar lijsten goedgekeurd die in het verleden zouden zijn afgekeurd (Den Haag bijvoorbeeld)! Dat het desondanks in vier gemeenten niet gelukt is tot overeenstemming te komen, is buitengewoon triest. We begrijpen de enorme teleurstelling, zeker bij de direct betrokkenen.
Tegen deze achtergrond doet het pijn als de indruk wordt gewekt dat de SGP de touwtjes strakker aantrekt. Het tegendeel is waar: de touwtjes worden eerder gevierd! Zoals gezegd: het SGP-hoofdbestuur is aantoonbaar soepeler geweest dan vier jaar geleden. Die winst is helaas niet zichtbaar, omdat goed nieuws nu eenmaal geen nieuws is en slecht nieuws wél prominente aandacht krijgt. Maar die ruimhartiger houding is wél de werkelijkheid. Meer kunnen we er niet van maken, maar minder ook niet!
De auteur is voorzitter van de SGP.