„Amsterdam minder leuk voor criminelen”
AMSTERDAM (ANP) - Amsterdam is door het Van Traa-project minder aantrekkelijk geworden voor criminele organisaties. In een aantal buurten is de leefbaarheid verbeterd. De aanpak van de georganiseerde misdaad in de hoofdstad kan echter nog beter. Zo is de samenwerking tussen justitie en gemeente nog niet optimaal.
Dat is de conclusie van criminologen van de faculteit der rechtsgeleerdheid van de Vrije Universiteit in Amsterdam. Zij hebben het project tussen januari 2001 en mei 2004 in opdracht van de gemeente geëvalueerd en maakten gisteren de uitkomst bekend.Het Van Traateam, een samenwerkingsverband tussen politie, justitie en gemeente, werd eind jaren negentig opgericht om de georganiseerde misdaad in Amsterdam, en dan met name in het Wallengebied, aan te pakken.
De afgelopen jaren zijn bijvoorbeeld vergunningen ingetrokken en geweigerd van horecazaken die voor criminele doeleinden werden gebruikt. Illegale casino’s zijn gesloten en huurwoningen aan criminelen onttrokken. De gemeente heeft panden opgekocht om ze uit handen van de georganiseerde misdaad te houden en heeft eigendom en financiering van hele straten en branches in kaart gebracht.
Maar, zeggen de criminologen, de verstrekking en uitwisseling van informatie verloopt niet altijd optimaal. Die is echter essentieel, omdat de gemeente alleen maatregelen kan nemen wanneer politie en justitie informatie aandragen waaruit blijkt dat ondernemers in verband staan met georganiseerde misdaad. Justitiële informatie bereikt bijvoorbeeld niet altijd het Van Traateam. En vooral bij de aanpak van drugshandel moet er beter samengewerkt worden.
De implementatie in de stadsdelen is ook onvoldoende uit de verf gekomen. Dat heeft te maken met de centrale positie van het Van Traateam. De gedrevenheid en de deskundigheid zijn groot, maar daardoor voelen reguliere ambtenaren zich minder geroepen om in te grijpen. „Daar hebben we immers het Van Traateam voor”, is dan de redenering, aldus de onderzoekers.
Ook pleiten de criminologen voor een goede samenwerking met de Belastingdienst. De gemeente is overigens ondertussen weer begonnen met informatie-uitwisseling met de Belastingdienst.
Het college van burgemeester en wethouders kan zich vinden in de conclusies van de VU en neemt waar mogelijk de aanbevelingen over, zo liet de gemeente gisteren weten. Een deel van de knelpunten is al verbeterd, zoals de informatie-uitwisseling met de politie.
Het Van Traateam heeft ondertussen ook het accent verschoven naar directe informatie uit strafrechtelijke dossiers en stopt wat minder energie in de reguliere handhaving in de stadsdelen. Daarvoor is het project stedelijke handhaving in het leven geroepen.