Kamer wil opheldering over pamflet Mohammed B.
DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer wil weten hoe het kan dat Mohammed B., de moordenaar van cineast Theo van Gogh, vanuit de gevangenis een mogelijk radicaal geschrift naar buiten heeft weten te brengen. De PvdA, de grootste oppositiepartij, pleit ervoor de wet aan te passen om te voorkomen dat gedetineerden als B. vanuit hun cel radicale ideeën kunnen verspreiden.
B., die een levenslange gevangenisstraf uitzit voor onder meer de moord op Van Gogh, heeft zijn pamflet (”Jezus is de geest van God”) afgelopen zomer vanuit het gevangenisziekenhuis in Scheveningen per post verstuurd. Hij werd daar opnieuw behandeld voor de schotwond die hij tijdens zijn arrestatie na de moord had opgelopen.Volgens NRC Handelsblad, die over het geschrift beschikt, gaat het om een extremistische publicatie die inmiddels onder moslimradicalen in Amsterdam circuleert. B. valt daarin de gematigde islam aan. Zijn advocaat, P. Plasman, heeft bevestigd dat het een geschrift van zijn cliënt is en dat die het vanuit de gevangenis heeft verstuurd. Plasman zei echter niet te weten of het radicale teksten bevat.
De advocaat gaat ervan uit dat alle post van B. bekeken en op mogelijk strafbare feiten als opruiing wordt gecontroleerd en dat dit geschrift kennelijk door de beugel kon. Als de berichten in NRC Handelsblad echter waar zijn, dan is het „tamelijk bizar”, zei CDA-Kamerlid Van Fessem. Zijn VVD-collega Weekers zou het „van de gekke” vinden als B. wat voor geschrift dan ook vanuit de gevangenis kan verspreiden.
Weekers wees erop dat B. is veroordeeld voor een rituele moord en dat hij heeft verklaard ook na zijn veroordeling door te zullen gaan met het verspreiden van zijn ideeën. Minister Donner van Justitie moet voorkomen dat dergelijke „verderfelijke acties” kunnen doorgaan, zei het Kamerlid.
Zowel de VVD en het CDA als de PvdA en onder meer de Groep Wilders willen van Donner opheldering over de verspreiding van het pamflet vanuit de gevangenis. Ook willen ze weten hoe hij dat voortaan denkt te voorkomen. Wilders noemde het onaanvaardbaar dat een moslimextremist als B. zulke geschriften kan maken die ter inspiratie kunnen dienen van vele andere moslimradicalen. Het ministerie van Justitie wilde nog niet reageren op de kwestie.
PvdA-Kamerlid Wolfsen vindt dat justitie bij gedetineerden als B. sneller moet kunnen ingrijpen om te voorkomen dat ze radicale geschriften naar buiten kunnen brengen. Nu is dat alleen mogelijk als daarin strafbare dingen staan, zoals opruiende teksten, of als de inhoud de veiligheid in de inrichting in gevaar brengt.
„Alles wat zou kunnen oproepen tot radicalisering, zou de gevangenis niet mogen verlaten”, zei Wolfsen. Volgens hem is er nu sprake van een schemergebied en moeten de criteria in de wet worden aangepast. Het Kamerlid erkende dat het lastig is om precies te formuleren wanneer teksten radicaal zijn. Hij vindt dat Donner maar eens naar het probleem moet kijken en dan met voorstellen moet komen.
B. zit vast in een zogeheten individueel regime, waarbij hij bepaalde beperkingen krijgt opgelegd. Welke dat zijn, zegt justitie niet. Wel is bekend dat B. strikt gescheiden wordt gehouden van medegevangenen.
Hij moet overigens in de extra beveiligde gevangenis in Vught blijven. B. had bezwaar gemaakt tegen de gronden waarop hij vanuit de Bijlmerbajes in Amsterdam naar Vught was overgeplaatst. Maar de Centrale Raad voor Strafrechtstoepassing heeft dat beroep verworpen.