Kerk & religie

Studieboek voor meer Bijbelkennis in VS

WASHINGTON - Sinds het hooggerechtshof van de Verenigde Staten in 1963 de bevordering van religie in openbare scholen verbood, is de Bijbel nagenoeg verdwenen uit de Amerikaanse schoollokalen. Nu het aantal evangelicale christenen de laatste jaren groeit en ze politiek meer macht krijgen, keert de Bijbel langzaam in de scholen terug.

Kerkredactie
2 December 2005 10:49Gewijzigd op 14 November 2020 03:14

Zo verscheen onlangs een nieuw studieboek voor het middelbaar onderwijs, berichtte persbureau Reuters deze week. Het wil studenten laten kennismaken met de Bijbel -zowel het Oude als het Nieuwe Testament- op „een niet-sektarische, niet-religieuze wijze.” Volgens de auteurs is de Bijbel een centraal document van de westerse beschaving, met grote invloed op literatuur, kunst, cultuur en politiek.Het boek, met de titel ”De Bijbel en haar invloed”, gaat niet over geloof maar over cruciale kennis, zegt Chuck Stetson, een investeerder uit New York. „En kennis behoort tot onze scholen.” Stetson is medeauteur van en drijvende kracht achter het kleurige, 387 bladzijden tellende boek, dat onlangs uitkwam. Het wordt nu uitgeprobeerd door enkele scholen, vooral aan de Amerikaanse westkust.

Stetson is zich ervan bewust dat hij met zijn boek mogelijk in een mijnenveld stapt. Maar volgens hem laten peilingen zien dat meer dan twee derde van de Amerikanen wil dat er op openbare scholen uit de Bijbel wordt onderwezen. Slechts 8 procent zou daarop tegen zijn.

De procedure voor het gebruik van een nieuw studieboek varieert van staat tot staat en van schooldistrict tot schooldistrict. Op sommige plaatsen kan een boek aan het curriculum (leerplan) worden toegevoegd als de overheid daarvoor kiest; op andere plaatsen moet het bestuur van de school daarmee instemmen. Stetson hoopt dat „honderden districten” het studieboek volgend jaar gaan gebruiken.

„Dit is het eerste tekstboek dat voldoet aan zowel de grondwet als aan de leeftijd van studenten”, zegt Charles Hayes van de Freedom Forum’s First Amendment Center, een onafhankelijke stichting die zich inzet voor vrije meningsuiting. „Het boek behandelt het onderwerp op zo’n manier dat mensen die in de Bijbel geloven tevreden kunnen zijn, maar de brede groep studenten die de Bijbel gewoon graag wil leren kennen ook”, aldus Hayes.

”De Bijbel en haar invloed” is niet het enige middel om op scholen de kennis van de Bijbel te vergroten. De National Council on Bible Curriculum in the Public Schools, een organisatie uit de staat North Carolina, ontwikkelde eerder een Bijbelcursus, die nu wordt gebruikt in 316 schooldistricten in 37 staten.

De zogenoemde Anti-Defamation League keert zich fel tegen dit programma, dat gebruikmaakt van de King Jamesvertaling (vergelijkbaar met de Statenvertaling). Volgens de actiegroep overschrijdt de cursus „schaamteloos een grens door een fundamentalistische protestantse leer uit te dragen.”

Mike Johnson, juridisch adviseur van de National Council on Bible Curriculum in the Public Schools, ontkent dit. „Je kunt niet onderwijzen dat de Bijbel objectief waar is, maar je behoort ook niet te leren dat hij objectief onwaar is”, zegt hij.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer