Kerk opent weer broodbank
HAARLEM (ANP) - De wijkdiaconie van de protestantse kerk in Haarlem neemt na 415 jaar de broodbank voor de armen in de Grote of Sint-Bavokerk weer in gebruik. Dit gebeurt onder protest tegen het regeringsbeleid, waardoor steeds meer mensen financieel in de knel komen. De diaconie in Haarlem zag dit jaar het aantal hulpvragen van particulieren met ruim 40 procent stijgen.
Tijdens twee adventszaterdagen, als de Grote Kerk open is, verkoopt de diaconie broden in de middeleeuwse eikenhouten broodbank. De opbrengst is bestemd voor de ”Eetvoorziening” van ”Stem in de Stad” in Haarlem. Daar kunnen mensen die geen eten hebben drie maal per week een eenvoudige maaltijd krijgen.De Haarlemse diaconie is een van de oudste van Nederland. Deze kerkelijke instelling draagt van oudsher zorg voor de armen, zeker toen er nog geen sociale voorzieningen waren. „Het is een schande dat armoede na vier eeuwen christendom en Verlichting nog steeds bestaat”, zegt wijkdiaken W. Geursen.
De broden zijn voorzien van een protestkaart tegen het beleid van de overheid, waardoor kerken steeds meer hedendaagse armen moeten helpen.
Arme mensen kregen in de middeleeuwen broodpenningen uitgereikt. Daarmee konden ze na de kerkdienst bij de broodbank brood halen. Met de eeuwenoude stempels slaat de diaconie opnieuw deze broodpenningen. De verkoop van de loden munten komt eveneens ten goede aan de ”Eetvoorziening”.
Volgens G. Jeronimus, secretaris van de diaconie in Haarlem, komen veel mensen in het nauw doordat instanties traag werken. „Ze kunnen soms geen eten kopen, omdat ze op een uitkering wachten. Het duurt vaak maanden voordat zaken zijn geregeld. Intussen komen deurwaarders aan de deur en ontstaan grote problemen, zoals het afsluiten van water en elektra. De diaconie helpt mensen in die tussentijd.”
Ook de invoering van de euro heeft de armoede vergroot. „De mensen waar het om gaat, hebben vaak al problemen met rekenen. Zij kunnen de waarde van de euro niet goed inschatten en geven hem uit als een gulden. Bovendien is alles duurder geworden.”
Op de middeleeuwse broodbank in de Grote Kerk staan de werken van barmhartigheid afgebeeld uit het Bijbelboek Matthéüs: de hulp aan mensen met honger en dorst, het kleden van de naakten, gastvrijheid aan vreemdelingen, verzorgen van zieken en bezoeken van gevangenen.
Kunstenares Tineke Smith maakte een moderne beeldengroep met hetzelfde thema, die op 10 en 17 december in de Grote Kerk is te zien.