Binnenland

Roep om verbod op gratis medicijnen

UTRECHT (ANP) - Minister Hoogervorst (Volksgezondheid) moet farmaceuten verbieden om gratis of bijna voor niets merkmedicijnen aan ziekenhuizen te geven.

1 December 2005 08:40Gewijzigd op 14 November 2020 03:14

Dat stelde voorzitter B. Vos van de Landelijke Huisartsenvereniging woensdag tijdens het jaarcongres van artsenorganisatie KNMG in Utrecht.Volgens Vos worden patiënten in ziekenhuizen hierdoor onnodig overgezet op bijvoorbeeld duurdere maagzuurremmers. Voor huisartsen is het daarna een hele klus om die patiënten er weer van te overtuigen dat ze met een goedkoper middel even goed af zijn. Hij vindt dat Hoogervorst het gratis of met grote korting weggeven van middelen moet verbieden, of zo onaantrekkelijk moet maken dat het niet meer gebeurt. Ook de KNMG vindt dat er iets moet gebeuren, zei voorzitter P. Holland.

Hoogervorst lijkt echter niet genegen de kwestie aan te pakken. Een ziekenhuisapotheker zou gek zijn als hij geen gebruik maakt van die gratis medicijnen, zei hij gisteren. De minister erkende dat het een huisarts een hoop tijd en moeite kost om de patiënt later er weer van te overtuigen dat een goedkoper middel even goed is. „Maar daar geeft zorgverzekeraar Menzis de huisartsen nu een beloning voor.”

Vos noemt die opmerking van de minister „te dwaas voor woorden.” In plaats van dat de minister het probleem aan de bron aanpakt, staat hij toe dat tijd van huisartsen en geld van verzekeraars wordt gebruikt om de beïnvloedingstechnieken van farmaceuten ongedaan te maken. „Dit is dweilen met de kraan open.”

Hoogervorst staat achter de methode van zorgverzekeraar Menzis. Die probeert het probleem op te lossen door huisartsen een bonus te geven voor het voorschrijven van goedkope, merkloze maagzuurremmers of cholesterolverlagers. Een paar honderd artsen hebben zich hier al voor opgegeven. De beloning die zij daarvoor krijgen, kan oplopen tot 8000 euro.

Menzis weet zich daarin inmiddels ook gesteund door een uitspraak van de rechtbank, waartegen vier farmaceuten inmiddels hoger beroep aangetekend hebben. Maar niet alleen de producenten van merkmedicijnen, ook artsenorganisaties LHV en de KNMG verzetten zich tegen deze „omkletspremie.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer