„Vrouwen welkom op onderzeeërs”
DEN HAAG - De Koninklijke Marine is bereid de onderzeedienst open te stellen voor vrouwen. De marine breekt daarmee met een lange traditie.
Een voorstel voor verder onderzoek naar de haalbaarheid van vrouwen op onderzeeboten wordt morgen aan staatssecretaris Van der Knaap van Defensie aangeboden.De marine baseert de positieve opstelling op een onderzoek naar de situatie bij onderzeediensten in landen zoals Noorwegen en Duitsland. Daar is het al langer gebruik dat vrouwen deel uitmaken van de bemanning van onderzeeboten. In Noorwegen is zelfs al eens een vrouw commandant geweest.
Van der Knaap zal het idee van de marine met plezier omarmen. De staatssecretaris is al langer voorstander van vrouwen op onderzeeboten.
Hij wilde vorig jaar ook vrouwen aanstellen bij de elite-eenheden van het Korps Mariniers en het Korps Commandotroepen, en wilde daarvoor de fysieke toelatingseisen voor vrouwen verlichten. Van der Knaap trok die plannen na protesten uit de krijgsmacht weer in.
In augustus presenteerde Van der Knaap met trots de eerste vrouwelijke generaal bij de krijgsmacht. Brigadegeneraal Leanne van der Hoek is als commandant van het personeelscommando van de Koninklijke Landmacht verantwoordelijk voor 20.000 mensen.
Het ministerie stelde vorig jaar een actieplan op met voorstellen om meer vrouwen bij defensie te krijgen. In het jaar 2010 moet 12 procent van de militairen vrouw zijn. Nu schommelt dat rond de 8 procent. Het openstellen van de onderzeedienst voor vrouwen is een van de actiepunten.
De marine benadrukt dat het verdere onderzoek volgend voorjaar ook kan leiden tot de conclusie dat het „niet haalbaar” is om de onderzeedienst open te stellen voor vrouwen. Als de voorlopige conclusie „wel haalbaar” luidt, komt er eerst een proef.
Overste Henny Snellen van het Defensie Vrouwen Netwerk zei vorig jaar in deze krant dat het probleem bij de duikboten de ruimte is. „Het is klein en smal. De technische aanpassingen, bijvoorbeeld voor gescheiden slaapverblijven, kosten enorm veel geld.” Ook zullen er gescheiden douches en toiletten moeten komen.
Het vrouwelijke PvdA-Kamerlid Eijsink voer vorig jaar als proef een week mee op een onderzeeboot Hr. Ms. Dolfijn. Zij kwam tot de conclusie dat vrouwen op onderzeeërs een slecht idee is. „Het zal leiden tot spanningen en daarmee komt de veiligheid in gevaar.”