Binnenland

Twijfels over Afghanistan-missie

DEN HAAG (ANP) – Het kabinet neigt meer en meer naar het afblazen van een nieuwe Afghanistan–missie. De risico’s voor de 1100 militairen zijn groot en de kansen om in de onrustige provincie Uruzgan voor wederopbouw te zorgen, lijken gering. Dat blijkt uit een rondgang dinsdag langs bronnen rond het kabinet. Ondertussen doen de Amerikanen met een hoge delegatie pogingen het kabinet toch over de streep te trekken.

29 November 2005 17:50Gewijzigd op 14 November 2020 03:13

Dinsdag werd duidelijk dat ook premier Balkenende ernstige twijfels heeft over de missie. Die twijfels leven ook bij de ministers Kamp (Defensie) en Bot (Buitenlandse Zaken), al heeft geen van drieën nog een definitief standpunt bepaald. Balkenende maakt zich vooral zorgen over de gebrekkige steun in de Tweede Kamer, aldus ingewijden dinsdag.
De PvdA, GroenLinks en SP zijn tegen de missie. Maar ook het CDA en D66 hebben grote bedenkingen. „Het lijkt nog geen goede tijd voor een missie van de internationale troepenmacht ISAF in Uruzgan”, zegt D66–Kamerlid Bakker. „Misschien doet het kabinet er verstandig aan een besluit een paar maanden uit te stellen”.
Van de regeringspartijen lijkt de VVD nog het meest te voelen voor de operatie die volgend jaar juni moet beginnen. VVD–Kamerlid Van Baalen liet dinsdag weten dat zijn fractie er in principe voorstander van is manschappen naar het gebied te sturen „mits de veiligheidsrisico’s aanvaardbaar zijn en er heldere afspraken over gevangenen kunnen worden gemaakt. Het is bij ons niet ’nee, tenzij’, maar ’ja, mits’”.
De bondgenoten binnen de NAVO zien het afkalven van de steun ondertussen met lede ogen aan. De Britten en Australiërs hebben hun medewerking aan de derde fase van ISAF in het zuiden van Afghanistan al toegezegd. Ook NAVO–baas De Hoop Scheffer oefent druk uit op zijn voormalige collega’s in het kabinet.
Die druk irriteert sommigen in het kabinet. „Als het misgaat met deze missie en er vallen doden, hoeft De Hoop Scheffer het niet uit te leggen”, aldus een bron.
Maar ook de Amerikanen voeren de druk op Den Haag op. Woensdag komt er een delegatie van twee hoge functionarissen van het Pentagon (ministerie van Defensie) en het State Department (Buitenlandse Zaken) naar Den Haag om met hoge Nederlandse ambtenaren en militairen te praten.
Het gesprek op Buitenlandse Zaken zal grotendeels gaan over de „urgente kwestie” van de missie naar Uruzgan, aldus de woordvoerder van minister Bot. „Het gaat om een verdere invulling van het plaatje. Pas als we alle feiten op een rij hebben, kan het kabinet een oordeel vellen”.
Het kabinet wil van de Amerikanen goede veiligheidsgaranties voor de 1100 militairen. Minister Rumsfeld van Defensie zou echter niet bereid zijn militairen achter de hand te houden om de Nederlanders te hulp te schieten.
Minister Bot wil bovendien opheldering over het humanitair oorlogsrecht en de de vermeende CIA–gevangenissen in Oost–Europa en over de mogelijkheden om in het onrustige Uruzgan te werken aan wederopbouw en stabiliteit, de eigenlijke taken van de NAVO–missie ISAF.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer