Siemens blij met plannen Peijs
DEN HAAG (ANP) – De directie van Siemens Nederland toonde zich dinsdag bij de presentatie van de jaarcijfers in haar nopjes met de instemming die minister Peijs (Verkeer) de avond ervoor kreeg van de Tweede Kamer voor haar plannen. We zijn er „helemaal klaar voor", aldus de directie die orders in het verschiet ziet voor magneetzweeftreinen, light rail en elektronische snufjes om het verkeer in goede banen te leiden.
De top van de Nederlandse dochter van het Duitse concern „had met genoegen gehoord", dat de CDA–bewindsvrouw nu al werk wil maken van de kilometerheffing, die in 2012 zou kunnen worden ingevoerd. Ook haar Nota Mobiliteit kreeg steun. Siemens loopt zich al warm voor een rondje Randstad per trein en de light rail dwarsverbindingen die daar bij horen. De verbinding Leiden–Almere zou het eerste stuk kunnen zijn van Randstad Rail. Voor de kosten, 1,5 miljard euro, wil Siemens zelf de beurs trekken. De directie voelt veel voor de zogeheten publiek private samenwerking.De grote hobbel bij de kilometerheffing wordt gevormd door de hoge kosten, maar Siemens is daarover een stuk optimischer dan de commissie–Nouwens die hierover adviseerde. Directielid Koemeester, die aan het hoofd staat van de verkeers– en vervoerspoot van Siemens Nederland, acht een vermindering van dertig tot veertig procent mogelijk.
Siemens wijst op de forse prijsdaling vanm consumentenelektronica en voorziet in de zakelijke markt eenzelfde ontwikkeling. Bovendien is er volgens Koemeester veel te winnen door „functioneel aanbesteden". De overheid schrijft dan niet de techniek voor om het betalen voor weggebruik te regelen, maar laat de bedrijven met elkaar wedijveren om met het beste systeem te komen om de files op te lossen.
Siemens blijkt ook niet stil te zitten in de energiesector. Binnenkort is de oprichting te verwchten van een ongekend hoge windmolen van 133 meter in de Wieringermeer. Ook werkt Siemens aan een elektriciteitscentrale in Moerdijk, die gestookt zal worden op kippenmest. De centrale heeft een bescheiden vermogen van 40 megawatt, maar moet wel de helft van alle kippenstront in ons land verstoken.
Siemens Nederland zag in het afgelopen boekjaar de winst verdubbelen naar 63,6 miljoen euro en zag de orderontvangst stijgen met 3,5 procent tot net niet 1,5 miljard euro.