Economie

Ahold wil met schikking boekhoudschandaal afsluiten

AMSTERDAM (ANP) – Ahold hoopt met de schikking met zijn aandeelhouders het boekhoudschandaal definitief af te sluiten. Onder druk van Amerikaanse en Europese beleggers trekt het supermarktconcern ruim 1,1 miljard dollar uit voor de getroffen aandeelhouders, zo liet het maandag weten. De beleggersvereniging VEB is ook akkoord, maar ziet in ruil daarvoor af van vervolging van de voormalige Ahold–top. „Een bittere pil", constateert voorman Peter Paul de Vries.

28 November 2005 18:19Gewijzigd op 14 November 2020 03:13

Met de schikking komt een einde aan een gezamelijke rechtszaak van Amerikaanse beleggers onder leiding van het pensioenfonds van de staat Colorado (Copera). Ook zal de VEB (Vereniging van Effectenbezitters) geen schadevergoeding eisen van de vroegere Ahold–bestuurders Cees van der Hoeven, Michiel Meurs en Jim Miller. Wel moeten Van der Hoeven en Meurs zich komend jaar voor de Nederlandse rechter verantwoorden voor hun praktijken. Ook in de Verenigde Staten loopt nog een onderzoek van het ministerie van Justitie naar Ahold.Gedupeerde beleggers krijgen omgerekend 945 miljoen euro terug van Ahold. Volgens Ahold–bestuurder Peter Wakkie betekenen de schikkingen het einde van alle civiele rechtszaken die na de boekhoudfraude tegen Ahold waren aangespannen. Ook maakt Koninklijke Ahold, zoals het concern zich sinds 1987 mag noemen, een goede kans zijn predikaat te mogen behouden. Het Koninklijk Huis gaf Ahold eind 2004 een jaar de tijd zich te rehabiliteren nadat de fraude bij dochterbedrijven de solide reputatie van het concern hadden vernietigd. Oud–advocaat Wakkie was speciaal binnengehaald voor de afwikkeling van het boekhoudschandaal. Zijn belangrijkste taak zit er nu op, maar hij blijft aan als Ahold–bestuurder.

De beurskoers van Ahold daalde op 24 februari 2003 met 63 procent toen het boekhoudschandaal bij Ahold–dochters US Foodservice en het Zweedse ICA zich openbaarde. Beleggers die tussen 1999 en 2003 aandelen Ahold kochten, ontvangen een schadevergoeding van 0,90 tot 1,15 euro per aandeel. Alle beleggers, zowel binnen als buiten de Verenigde Staten, kunnen zich hiervoor aanmelden. Bijna een derde van de aandelen Ahold is in handen van Nederlanders. Een vijfde van de stukken wordt gehouden door Amerikaanse beleggers.

Ahold treft voor de schikking een voorziening van 896 miljoen euro, die ten laste wordt gebracht van de resultaten in het derde kwartaal. Na belastingen komt dit neer op 585 miljoen euro. Het concern publiceert dinsdag zijn kwartaalcijfers. De eigenaar van supermarktketens als Albert Heijn en C1000 rekent erop dat de verzekering 100 miljoen euro meebetaalt aan de schikking.

Als onderdeel van de schikking ziet de VEB af van een een eis tot schadevergoeding en stopt deze het onderzoek naar de jaarrekeningen. Ahold betaalt de belangenvereniging 2,5 miljoen euro voor de kosten die deze heeft gemaakt. Daarnaast ontvangt de VEB 8,8 miljoen euro om de uitbetaling van de schadevergoeding aan gedupeerde beleggers te verzorgen.

VEB–directeur Peter Paul de Vries is tevreden met de dubbele schikking. „Alle beleggers, zowel binnen als buiten de VS, worden gelijk behandeld. De schikking biedt de aandeelhouders een substantiële compensatie." Volgens de beleggersvoorman is niemand gebaat bij langdurige rechtszaken. De lopende enquêteprocedure bij de Ondernemingskamer, aangespannen door de VEB, zal in januari of februari worden afgerond. Daarna zal de VEB geen vervolgstappen meer zetten.

De beleggersvereniging behoudt zich echter wel het recht voor na afloop van de enquêteprocedure juridische stappen te nemen tegen Deloitte, Aholds accountant ten tijde van het boekhoudschandaal. De groep Amerikaanse beleggers, Copera voorop, eist nu al 2 tot 3 miljard dollar schadevergoeding van de Nederlandse en de Amerikaanse tak van Deloitte. Maar volgens Wakkie treft Deloitte geen blaam. „Deloitte is net zo misleid als de rest."

Ahold–topman Anders Moberg noemde de schikking eerlijk ten opzichte van de aandeelhouders. „We zijn blij dat we met het schikkingbedrag onder dat van Enron en WorldCom zijn gebleven." Een rechtbank in New York ging in september akkoord met een schikkingsbedrag van in totaal 6,1 miljard dollar voor gedupeerde aandeelhouders van het Amerikaanse telecombedrijf WorldCom. Bij het failliete Amerikaanse energieconcern Enron houden advocaten rekening met een schadevergoeding van meer dan 10 miljard dollar.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer