Kerk & religie

„Alleen gebed zal terreur in en vanuit moslimlanden keren”

VOORTHUIZEN - Welke macht is in staat de vloedgolf van bommen, onthoofding, intimidatie en terreur in en vanuit moslimlanden te keren? Het gebed. Vanuit deze overtuiging is zaterdag de ”Salaam 2005”, een gebedsdag voor de moslimwereld, georganiseerd.

Van een medewerker
28 November 2005 10:13Gewijzigd op 14 November 2020 03:13

In het gebouw van de Near East Ministry in Voorthuizen kwamen verschillende organisaties bijeen die in de moslimwereld actief zijn door middel van zending en evangelisatie. Coördinatrice Loes Fuijkschot van Gebedsfocus Centraal-Azië constateerde dat er door de weersomstandigheden wel wat minder deelnemers waren dan verwacht, maar was blij dat er toch nog zo veel mensen naar Voorthuizen gekomen waren. De gebedsdag had als doel te bidden voor zendingswerkers in islamitische landen en de moeilijke situatie van christen geworden moslims.Een medewerker van de organisatie Wereld Evangelisatie voor Christus (WEC) merkte op dat de angst voor terreur ook in het Westen zo groot kan worden dat de macht van het gebed niet meer wordt gezien. Hij wees echter op de val van het communisme. Zeven jaar lang hebben christenen aanhoudend gebeden voor de val van de Muur. En de Muur viel.

Nu was het communisme betrekkelijk jong: het dateerde van het begin van de twintigste eeuw. De islam is al vele eeuwen oud. „Laten we de Heere onophoudelijk bidden of ook deze taaie macht vallen mag”, aldus de WEC-medewerker.

Nauwelijks 3 procent van alle zendingmedewerkers gaat naar moslimlanden. Het aantal moslims dat nog nooit met de Bijbelse boodschap in aanraking is gekomen, bedraagt 1,3 miljard. Deze zogenoemde onbereikte moslim bevolkingsgroepen bevinden zich ruwweg in drie grote gebieden: in en rondom Soedan, in de cirkel Pakistan-Irak en in Indonesië.

Een woordvoerder van een organisatie die in Zuidoost-Azië werkzaam is, wees erop dat juist in deze gebieden veel natuurrampen plaatshebben. Het lijkt erop dat God de wereldaandacht op deze gebieden richt. De zendingsdeskundige Patrick Johnstone noemde het Indonesische eiland Sumatra eens „het grootste niet be-evangeliseerde eiland ter wereld.”

Ondanks de terreur tegen christenen blijkt het aantal christenen in moslimlanden te groeien. Statistieken geven geen adequaat beeld, omdat christen geworden moslims de neiging te hebben zich uiterlijk als moslim te blijven voordoen. Juist deze zogenoemde Jezusmoslims kunnen ongemerkt het Evangelie onder landgenoten gaan verspreiden. Zendingsarbeiders krijgen er in toenemende mate oog voor dat moslims na hun bekering zoveel als mogelijk is bij hun islamitische gebruiken moeten blijven. Er is niets op tegen als christenen in moslimlanden hun pasgeborenen de naam Mohammed geven, zo klonk het zaterdag.

Tijdens de Salaam 2005 werd informatie gegeven over vijf hoofdgebieden waar de islam de heersende godsdienst is. Deze gebieden zijn Noord-Afrika, het Arabisch Schiereiland, het Midden-Oosten, Centraal-Azië en Zuidoost-Azië. Over elk gebied gaven medewerkers specifieke informatie. Vervolgens werd er voor de verschillende aandachtspunten in deze gebieden gebeden.

De aanwezigen op de gebedsdag vroegen ook gebed voor jongbekeerde moslims. In de meeste islamitische landen ondervinden moslims die tot het christendom overgaan, grote moeilijkheden. Vaak worden zij verstoten, zo niet met de dood bedreigd.

Gewone zending is op het Arabisch Schiereiland ondenkbaar. In dit gebied maken organisaties als de Arabische Wereldzending (AWZ) en de WEC gebruik van radio-uitzendingen. Uit de vele reacties van mensen uit de bakermat van de islam blijkt honger naar de Bijbelse boodschap.

Een medewerker van Open Doors vroeg voorbede voor 1800 jonge mannen uit Eritrea. Zij zitten, nadat ze christen werden, nu al drie jaar opgesloten in zeecontainers. Om de aandacht op deze schrijnende situatie te vestigen, overweegt Open Doors een zeecontainer op het Haagse Binnenhof te plaatsen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer