SGP’er Katwijk: Verdrietig en in de steek gelaten
KATWIJK - ChristenUnie en SGP komen hoogstwaarschijnlijk niet in het nieuwe college van fusiegemeente Katwijk. De grootste partij, het CDA, wil in zee met Gemeentebelangen en de PvdA. SGP-lijsttrekker en huidig wethouder Wim van Duijn reageert bijzonder teleurgesteld.
Hoe is het zover gekomen?„Tijdens de collegeonderhandelingen vorige week bleek dat het CDA een driepartijencollege wilde vormen. Dat betekende dat het CDA zelf twee wethouders wilde leveren en twee andere partijen elk een. Wat ons betreft waren dat de ChristenUnie en de SGP. Maar het CDA wilde ook Gemeentebelangen erbij hebben. Een van ons moest dus het vlot af en dat wilden we niet. Nu is het einde oefening.”
Had u niet beter toe kunnen geven? Beter een van beiden het vlot af dan allebei.
„Ja, dat was ook in mijn optiek het beste. Dinsdagmiddag hebben we nog intensief overleg gevoerd met de ChristenUnie. Maar die partij wilde alleen samen met de SGP in het college. Ook een deel van mijn eigen fractie wilde de ChristenUnie niet loslaten.”
Zijn er soms in het verleden moeilijkheden geweest met het CDA?
„Voor wat betreft de SGP niet. Ik weet wel dat er vroeger wrijvingen waren tussen de RPF en het CDA. Zoiets speelt lang door.”
Wat nu?
„Gemeentebelangen en PvdA willen dolgraag een collegezetel bemachtigen en zijn bereid aan alle kanten water bij de wijn te doen. Zo was Gemeentebelangen altijd fel tegen het doortrekken van de Westerbaan naar de duinen, maar al op de eerste dag van de besprekingen lieten ze dat standpunt vallen.
Het CDA heeft Gemeentebelangen eerder onbetrouwbaar genoemd, omdat zij halverwege de raadsperiode uit het college stapte. Heel vreemd dat ze nu toch met elkaar in zee gaan.
Bestuurlijk gezien is het ook een uiterst slecht begin voor de nieuwe gemeente. We krijgen een zeer onervaren college dat allerlei dingen op poten moet zetten. Alleen een wethouder van het CDA heeft ervaring, de andere drie niet. En dat terwijl de SGP al veertig jaar lang in het college zit en altijd loyaal is geweest.”
Hoe voelt u zich?
„Ik voel me verdrietig en in de steek gelaten. Zelfs een politicus als ik wordt nu toch wel cynisch als het over verkiezingen gaat. Wat voor zin heeft stemmen nog als de uitspraak van de burgers niet wordt gevolgd?”