Merkel belooft banden met VS aan te halen
BRUSSEL/PARIJS (ANP) – De nieuwe Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft woensdag een dag na haar installatie de lijnen uitgezet voor haar buitenlands beleid. Ze wil de relatie met de Verenigde Saten verbeteren en de traditioneel nauwe band met Frankrijk voortzetten. In Europa wil ze zich constructief opstellen.
Tijdens een bezoek aan het hoofdkwartier van de NAVO in Brussel sprak de 51–jarige Merkel zich uit voor versterking van de relatie met de VS. „Ik geloof dat de banden tussen de VS en Duitsland verder ontwikkeld kunnen worden", zei ze na een gesprek met NAVO–topman Jaap de Hoop Scheffer.De verhouding tussen beide landen liep een flinke deuk op door de oppositie van Merkels voorganger Gerhard Schröder tegen het Amerikaanse militaire ingrijpen in Irak. Ze herhaalde evenwel dat Duitse militairen geen Iraakse troepen zullen gaan trainen in Irak. Berlijn gaat wel door met het opleiden van Iraaks militair personeel buiten Irak.
Voorzitter José Manuel Durao Barroso van de Europese Commissie heeft hoge verwachtingen van de christendemocraat Merkel. „Haar grote coalitie zou grote ambities moeten hebben", zei hij na hun eerste ontmoeting. Europa heeft een sterk Duitsland nodig, stelde Barroso. Net zo goed heeft Duitsland een sterk Europa nodig, voegde hij eraan toe.
De Duitse antwoordde dat ze zich gaat inzetten voor de Europese integratie. De nieuwe EU–begroting 2007–2013 noemde ze daarbij heel belangrijk. Ze wil hierin een leidende rol spelen en zei op zoek te gaan naar „pragmatische oplossingen". Met zoveel woorden vroeg ze de Britse regering goed na te denken over de omstreden korting op haar EU–contributie.
Merkel houdt verder vast aan invoering van de Europese grondwet, ook al is die afgewezen in Nederland en Frankrijk. „Maar we moeten niet zoveel nadruk leggen op het tijdschema daarvoor", zei ze. „Eerst moeten we tonen dat we complexe problemen kunnen oplossen". Ze denkt daarbij aan de dienstenrichtlijn en de begroting. „Duitsland zal zijn goede wil tonen".
Eerder op de dag bracht Merkel een bezoek aan Parijs. Met deze keuze als doel van haar eerste buitenlandse reis treedt ze in de voetsporen van haar voorgangers. „Dit is geen ritueel bezoek", liet Merkel weten, „het gaat om de diepe overtuiging dat een sterke relatie tussen Duitsland en Frankrijk zowel noodzakelijk als voordelig is voor Europa".
Het gesprek tussen Merkel en Chirac duurde ruim een half uur waarin onder meer over de financiële problemen van de EU werd gesproken. Chirac zei na afloop dat Europa alleen kan gedijen als er een solide Frans–Duitse as is. „Wanneer wij niet met elkaar kunnen opschieten, is het hele systeem geblokkeerd", meende de president.
Donderdag vliegt Merkel naar Londen voor een kennismaking met premier Tony Blair. Groot–Brittannië is op dit moment voorzitter van de Europese Unie. Ze peilt dan onder meer of Blair bereid is tot een compromis te komen over de Europese meerjarenbegroting. Op deze dag reist de Duitse minister Frank–Walter Steinmeier van Buitenlandse Zaken naar Den Haag.