„Consument betaalt verpakkingsafval”
NAARDEN - Niet de fabrikanten maar de huishoudens zullen de rekening betalen van de nieuwe regels voor het opruimen van verpakkingsafval. Via de gemeentelijke afvalstoffenheffing gaan gezinnen daarvoor „80 à 100 euro per jaar” betalen, bleek woensdag uit onderzoek van vier organisaties.
Staatssecretaris Van Geel (Milieu) vindt dat de heffing omlaag kan. Per 1 januari 2006 worden producenten namelijk verantwoordelijk voor het opruimen en het hergebruik van verpakkingsplastic, -glas en -karton. Zoals het ministerie van VROM de verantwoordelijkheid van fabrikanten nu wenst, gaat het bedrijfsleven die rekening echter niet betalen.In opdracht van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), Stichting Natuur en Milieu (SNM), de coöperatieve vereniging van gemeenten VOAP en de vereniging van de afvalbranche NVRD brachten onderzoekers de gevolgen van het beoogde beleid in kaart.
Nu bestaat ongeveer een derde van het huishoudelijk afval uit flessen, blikjes, sap- en melkpakken en ander verpakkingsafval. Een vijfde van het afval is papier en karton. Per gezin kost het gescheiden inzamelen en verwerken van glas en papier gemiddeld 8 euro, rekenen de onderzoekers voor.
Het achteraf scheiden van de verpakkingen van het andere restafval, zoals supermarktkoepel CBL en de Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie (FNLI) pas nog voorstelden, is aanmerkelijk duurder: tussen de 41 en de 64 euro per huishouden. Ook het opruimen van bijvoorbeeld flesjes, blikjes en snoepwikkels die als zwerfafval op straat belanden, is kostbaar. Naar schatting kost dat ongeveer 30 euro per gezin.