Economie

„Duizenden banen in financiële wereld op de tocht"

In de financiële wereld in Nederland verdwijnen de komende jaren duizenden functies. Deze branche krijgt te maken met ingrijpende ontwikkelingen op het gebied van consumentengedrag, technologie en regulering. Dat schrijft Dick–Jan Abbringh in zijn boek Trendbreuk.com, dat woensdag verschijnt. Hij vergelijkt de ontwikkeling in de financiële wereld met de opkomst van de zelfbedieningsbranche, waar de afgelopen decennia heel veel werkgelegenheid verdween.

ANP
22 November 2005 20:31Gewijzigd op 14 November 2020 03:12

Abbringh werkt bij IG&H Management Consultants, dat is gespecialiseerd in de financiële sector. Hij ziet dat consumenten het internet intensief gebruiken en daardoor anders bij hun financieel adviseur binnenstappen. Ze weten meer, hebben vooraf informatie opgezocht en lezen de kleine lettertjes beter. De consumenten nemen de rol over die klassiek door de medewerkers van de financiële instelling zelf werd vervuld.Technologische ontwikkelingen lijken nu pas de gevolgen te krijgen die eind jaren negentig werden voorspeld. De producten in de financiële sector vallen één voor één ten prooi aan digitalisering. In de jaren negentig waren dat het betalingsverkeer en beleggen. Door de opkomst van de pinautomaat daalde het bezoek aan bankfilialen spectaculair. Hierdoor verdwenen vele bankkantoren.

Nu zijn vooral verzekeringen en hypotheken in beweging. Door de digitalisering verandert de structuur. Kenmerkend zijn de snel groeiende dienstverleners zoals Independer.nl en De Hypotheker, die zich tussen verzekeraars en tussenpersonen nestelen voor schadeverzekeringen en hypotheken.

„De traditionele financiële dienstverleners zien in toenemende mate door de bomen het bos niet meer. Hierdoor krijgen andere (buitenlandse) partijen de kans zich op de financiële markt te manifesteren”. Neem de opkomst van branchevreemde partijen. Sinds kort verkoopt Kruidvat met succes kredieten van Royal Bank of Scotland. Steeds vaker troeven buitenlandse aanbieders de Nederlandse financiële dienstverleners af.

Het gevolg van al deze ontwikkelingen is dat binnen niet al te lange tijd duizenden arbeidsplaatsen verdwijnen bij verzekeraars en geldverstrekkers. Bij de dienstverleners komen er wel wat banen bij. Dit zijn er echter veel minder omdat er intensief gebruik wordt gemaakt van automatisering. Nederlandse aanbieders moeten de komende jaren veel meer innoveren om de toenemende concurrentie het hoofd te kunnen bieden. Ze moeten leren goedkoper te werken. Tegelijkertijd is hun distributiebeleid aan vernieuwing toe.

Als de vergelijking met de levensmiddelenbranche moet worden gemaakt, staat de financiële sector nog heel wat te wachten. Direct na de Tweede Wereldoorlog telde het land naar schatting 30.000 kruideniers. In 2003 waren er ongeveer 6600 supermarkten over. Kleine winkels verdwenen en grote kwamen er voor in de plaats. Ook sloten in de periode veel kleine zelfstandige slagers, bakkers en groentenspecialisten hun deuren omdat ze de concurrentie niet meer aankonden.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer