Merkel beëdigd als bondskanselier
De Duitse Bondsdag heeft de christendemocrate Angela Merkel dinsdag gekozen tot eerste vrouwelijke bondskanselier. Zij is ook de eerste regeringsleider van de Bondsrepubliek uit de DDR, het voormalige communistische Oost–Duitsland, en met haar 51 jaar de jongste Duitse regeringsleider tot nu toe. Merkel volgt de sociaaldemocraat Gerhard Schröder op, die zeven jaar regeerde.
Van de 612 Bondsdagleden stemden 397 voor de CDU–politica, die zich van de stem van 308 volksvertegenwoordigers moest verzekeren om gekozen te worden. 202 Afgevaardigden stemden tegen de benoeming van Merkel, maakte voorzitter Norbert Lammert bekend. Twaalf Bondsdagleden onthielden zich van stemming.Schröder (61) was de eerste die de stralende Merkel feliciteerde. Zij nam vervolgens officieel de benoeming aan. Later op de dag droeg Schröder de Bondskanselarij in het centrum van Berlijn over aan zijn opvolgster.
De uitslag betekent dat 51 leden van de ’grote coalitie’ van CDU/CSU en SPD (448 zetels) tegen de kandidatuur van Merkel hebben gestemd. Dat is meer dan waarnemers vooraf hadden verwacht. Een meerderheid van de Duitsers denkt volgens opiniepeilingen dat de coalitie de vier jaar niet uit zal zitten.
Merkel wordt de achtste bondskanselier, na de zeven mannen Konrad Adenauer (CDU), Ludwig Erhard (CDU), Kurt Georg Kiesinger (CDU), Willy Brandt (SPD), Helmut Schmidt (SPD), Helmut Kohl (CDU) en Schröder.
Het is voor de tweede keer dat de Bondsrepubliek een regering van christendemocraten (CDU/CSU) en sociaaldemocraten, een zogenoemde Grote Coalitie, krijgt. Eerder was dat slechts tussen 1966 en 1969 het geval. Meestal wordt de Bondsrepubliek geregeerd door een coalitie van een grote met een kleine fractie, maar op basis van de versplinterde uitslag van de vervroegde verkiezingen van 18 september bleek zo’n coalitie deze keer niet mogelijk.
Bondspresident Horst Köhler (CDU) wenste Merkel tijdens een ceremonie in kasteel Charlottenburg „veel geluk, veel kracht en Gods zegen”. Het staatshoofd toonde zich verheugd dat Duitsland nu weer een functionerende regering heeft: „De taken waar de regering voor staat, zijn groot”. Vervolgens werd Merkel in de Bondsdag beëdigd.
Woensdag al vertrekt Merkel voor haar eerste dienstreis naar Parijs. Schröder wil dezelfde dag nog zijn zetel in de Bondsdag opgeven en weer als advocaat gaan werken.
De SPD levert in de Grote Coalitie met Franz Müntefering de vicekanselier en minister van Sociale Zaken. De sociaaldemocraten gaan tevens de belangrijke portefeuilles Buitenlandse Zaken (Frank–Walter Steinmeier) en Financiën (Peer Steinbrück) beheren. Voor de CDU/CSU zitten Wolfgang Schäuble (Binnenlandse Zaken), Franz Josef Jung (Defensie) en Michael Glos (Economische Zaken) op sleutelportefeuilles.
Steinmeier maakt deze week al kennismakingsbezoeken aan diverse Europese landen, zo maakte hij dinsdag in de Bondsdag bekend. Donderdag komt hij naar Den Haag.