EU: Meer tijd voor vrijmaken suikermarkt
BRUSSEL - De ingrijpende vrijmaking van de suikersector kan gestaag in vier jaar worden ingevoerd. Dat is twee jaar meer dan oorspronkelijk de bedoeling was. Huidig EU-voorzitter Groot-Brittannië en eurocommissaris Fischer Boel (Landbouw) hebben dat dinsdagochtend voorgesteld. Ze hopen zo de patstelling over het nieuwe EU-suikersysteem te doorbreken.
De voorzitter handhaaft echter de geplande daling van de garantieprijs met 39 procent. Een grote groep ministers had zich tegen de snelle en scherpe daling verzet. Ze vrezen voor het einde van suikerfabrieken en -telers in hun land.Het compromis kwam op tafel bij het begin van een beslissende vergadering van drie dagen. „Het compromis is de vrucht van veel werk en veel denkwerk sinds het eerste voorstel in juni”, zei Europees Commissaris Fischer Boel tegen de ministers van EU-landen. Ze drong opnieuw aan op een snel besluit, om de boeren zekerheid te geven. Aan de prijsdaling wil ze niet tornen. Die vindt ze essentieel.
De geplande prijsdaling voor de telers van suikerbieten kan volgens haar wel in vier stappen: 20 procent in het seizoen 2006/2007, daarna 27.5 procent en 35 procent en uiteindelijk 39 procent in het seizoen 2009/2010.
De EU-voorzitter heeft de tegensputterende ministers ook enkele versoepelingen voorgesteld in het herstructureringsfonds, dat de gevolgen van de prijsdaling moet verzachten. De fabrieken die hun productie sluiten kunnen langer meer steun krijgen.
Suiker is het laatste grote landbouwproduct dat nog bijna volledige bescherming van Brussel geniet. Rond deze maand moet een besluit vallen over vrijmaking, onder druk van de wereldhandelsorganisatie WTO. Die wil dat de unie de grenzen opent voor goedkopere rietsuiker uit Brazilië en Australië.
De landbouworganisatie LTO-Nederland vindt de tegemoetkomingen niet genoeg. De organisatie wil uiteindelijk af van de 39 procent prijsdaling. „De daling verspreiden over vier jaar is niet per definitie een vooruitgang. Het kan funest zijn voor de marktprijs van bieten, want handelaren gaan inspelen op de daling”, zegt een Brusselse LTO-medewerker.