Rem op groei aantal aids-besmettingen
DEN HAAG - De invloed van immigratie op de verspreiding van hiv in Nederland is in 2004 afgenomen. In de periode 2000-2002 werd nog 27 procent van de nieuwe infecties geconstateerd bij immigranten uit gebieden waar veel aids voorkomt, zoals het zuiden van Afrika. In 2004 daalde dat aandeel tot 21 procent.
Directeur F. de Wolf van de bij het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam ondergebrachte Stichting HIV Monitoring zei maandag dat dit ’Verdonkeffect’ te maken heeft met het restrictievere toelatingsbeleid van de Nederlandse overheid.Wereldwijd is het aantal hiv-infecties gestegen tot boven de 40 miljoen. Het gaat in enkele Afrikaanse landen iets beter met de bestrijding van hiv en aids, vooral door gedragsverandering. Toch zijn in 2005 opnieuw 5 miljoen mensen besmet geraakt met het aidsvirus, meldt het jaarlijkse rapport over hiv en aids van de Verenigde Naties en de Wereldgezondheidsorganisatie.
Aids heeft dit jaar aan 3,1 miljoen mensen het leven gekost, van wie 0,5 miljoen kinderen. Afrika is het zwaarst getroffen. Daar stierven 2,4 miljoen mensen aan de ziekte.
In Nederland neemt het aantal hiv-geïnfecteerden nog steeds toe. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu en de Stichting HIV Monitoring schatten het aantal mensen met hiv op 16.000 tot 24.000. In ongeveer 80 procent van alle bekende gevallen van infectie krijgt de patiënt een combinatietherapie en overlijdt hij of zij minder snel dan mensen die niet alle aidsremmers gebruiken.
De behandelcentra registreerden vorig jaar 938 nieuwe hiv-besmettingen. In 2003 waren dat er 843. Bijna driekwart van de nieuwe infecties is aangetroffen bij mannen. Zowel onder homo’s als hetero’s stijgt het aantal besmettingen. De toename is het grootst bij mannen met homoseksuele contacten. Het aandeel vrouwen onder de nieuwe hiv-geïnfecteerden nam af van 30 procent in 2003 tot 25 procent in 2004.
Het aantal kinderen en jongeren met hiv daalde. Telden de behandelcentra vorig jaar nog 401 tieners van 11 tot 20 jaar en 86 kinderen onder de 13 met hiv, dit jaar is dat gedaald tot respectievelijk 355 tieners en 112 kinderen. Het gaat om 212 meisjes van 11 tot 20 en 143 jongens in die leeftijdscategorie.
Nederland wil voorkomen dat medisch personeel uit door aids getroffen landen in Afrika ten zuiden van de Sahara om economische redenen naar het Westen trekt. De Nederlandse aidsambassadeur van het ministerie van Buitenlandse Zaken, P. Bekkers, vertelde dat er momenteel meer verpleegsters uit Malawi in het Britse Manchester werken dan in heel Malawi zelf.
Nederland zet zich er volgens hem voor in om dergelijk zeer nodig medisch personeel voor de Afrikaanse landen te behouden. Zo loopt er via de ambassade in Zambia een project waardoor kinderen van lokale artsen naar een betere school kunnen. Op die manier kunnen zeven Afrikaanse artsen daar gehouden worden voor de kosten van het salaris van één Nederlandse arts.