Buitenland

Japan noemt militairen weer militairen

TOKIO (ANP/AFP) – Zestig jaar na de Tweede Wereldoorlog gaat Japan zijn militairen weer militairen noemen. De regerende Liberaal Democratische Partij (LDP) kwam dinsdag met het voorstel om het recht op een militaire macht in de grondwet op te nemen.

22 November 2005 07:29Gewijzigd op 14 November 2020 03:12

De herziening zal in de praktijk niet veel betekenen, omdat Japan immers over een krijgsmacht beschikt. Tokio noemt deze troepen echter Zelfverdedigingsmacht om de grondwet te omzeilen. De Amerikaanse overwinnaars hadden Japan het recht op militaire troepen ontnomen toen zij in 1947 de grondwet opstelden.Waarnemers noemen de eerste wijziging van de grondwet vooral een symbolische mijlpaal, omdat weer een naoorlogs taboe wordt doorbroken. De herziening roept in de buurlanden van Japan vraagtekens op. Zij beschuldigen Tokio ervan nog niet genoeg boete te hebben gedaan voor de agressie in het verleden.

Voormalig premier Mori van de conservatieve LDP wees er bij de presentatie van de wetswijziging op dat de Amerikanen de Japanse grondwet in negen dagen opstelden. „We kunnen met geen mogelijkheid zeggen dat de Japanse constitutie het werk van het Japanse volk zelf is", aldus Mori. Volgens hem is nu eindelijk de tijd aangebroken om een eigen grondwet op te stellen. De belangrijkste oppositiepartij, de Democratische Partij, liet al weten met het voorstel in te stemmen.

In de grondwet wordt de paragraaf geschrapt die stelt dat Japan geen land–, zee– en luchtmacht of ander oorlogspotentieel mag handhaven. In plaats daarvan wil de LDP het recht op een „militaire macht voor zelfverdediging" vastleggen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer