Kerk & religie

VGKN willen aanpassing NBV

BOORNBERGUM - De Voortgezette Gereformeerde Kerken in Nederland (VGKN) roepen het Nederlands Bijbelgenootschap en uitgeverij Jongbloed op de Nieuwe Bijbelvertaling (NBV) aan te passen. Ze willen een herziene uitgave waarin woorden die verwijzen naar God en Jezus een hoofdletter krijgen en het woord ”Heer” wordt vervangen door ”Here”.

Kerkredactie
21 November 2005 09:51Gewijzigd op 14 November 2020 03:11

De synode van de VGKN, zaterdag bijeen in het Friese Boornbergum, besloot de uitgever en de drukker het commissierapport ”Nieuwe Bijbelvertaling” toe te sturen. Daarin levert de commissie onder meer kritiek op de inleidingen bij de diverse Bijbelboeken, die „zeer discutabel” zouden zijn en „soms getuigen van een kritische Schriftvisie.” De passage in het rapport waarin mensen wordt afgeraden de NBV te lezen, wordt geschrapt. Een dergelijk advies naar de uitgever sturen, is volgens synodepreses ds. K. J. Bijleveld (Garderen) „een stap te ver.”De synode sprak verder uit dat de VGKN hun plaats binnen de gereformeerde gezindte willen innemen. Daarom zal er binnenkort een gesprek plaatshebben met het bestuur van het Contactorgaan gereformeerde gezindte (COGG) over toetreding van het kerkverband.

De synode besloot naar aanleiding van vragen van de gemeente Frieschepalen-Siegerswoude dat alle predikanten die de gereformeerde belijdenisgeschriften onderschrijven, in de VGKN mogen voorgaan. Naast de eigen predikanten bedienen nu ook predikanten uit de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) en de Nederlands Gereformeerde Kerken (NGK) het Woord.

„Het is de vrijheid van de plaatselijke kerken wie ze uitnodigen”, aldus ds. Bijleveld. „Zo is het altijd geweest. Maar de VGKN moeten wel een duidelijk gezicht houden.” Hij heeft er geen moeite mee als een baptistenpredikant voorgaat, als die maar toezegt zich in de verkondiging aan de gereformeerde belijdenis te houden.

Een voorstel van de kerk van Noordwolde om de synode „een minder beladen naam” te geven en deze voortaan „landelijke vergadering” (zoals bij de NGK) of „gezamenlijke vergadering” te noemen, kreeg onvoldoende steun. „We zijn een officiële kerkelijke vergadering”, stelde ds. Bijleveld. „Daarvoor kies je voor een bepaalde structuur en die moeten we vasthouden. Intern kunnen we de synode best landelijke vergadering noemen, maar in officiële stukken blijven we over synode spreken.”

Een gezamenlijk kerkblad van de VGKN verschijnt vanaf februari volgend jaar onder de titel ”vGKNieuws”. Het orgaan, dat vooralsnog onregelmatig zal uitkomen, bevat vooral nieuws dat eerder in de plaatselijke kerkbladen stond. Ouderling G. H. Bakker (Garderen), scriba van de synode, verspreidde onder de aanwezigen het eerste proefexemplaar.

De synode behandelde verder vragen vanuit de kerken over de inleiding en het eerste hoofdstuk van de conceptkerkorde. De VGKN willen de kerkorde zo kort mogelijk houden, zei mevrouw ds. A. van Harten-Tip, actuarius van de synode. „Zo blijft er de meeste ruimte over voor de plaatselijke kerken. Regelingen kunnen immers ook worden opgenomen in uitvoeringsbepalingen.”

Op een ingekomen brief van de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt over het gebruik van de naam ”Gereformeerde Kerken in Nederland” ging de synode niet nader in. Ds. Van Harten-Tip zei desgevraagd dat de VGKN „geen trammelant” over de naam willen maken. „Plaatselijk gebruiken we de naam ”gereformeerde kerk”, maar om verwarring niet groter te maken, plaatsen we een ”v” voor onze naam. We zijn echter gewoon gereformeerd gebleven.”

De synode zet haar vergadering voort in Harkema in april volgend jaar. Dan zal onder meer mevrouw M. J. M. Sytsma-van Oeveren examen doen om beroepbaar te worden gesteld. „Een historisch hoogtepuntje in onze kerken”, aldus ds. Bijleveld.

Het kerkverband van de VGKN ontstond in mei 2004 uit een aantal gereformeerde kerken die niet mee wilden in de Protestantse Kerk in Nederland. Met dit kerkverband hebben de VGKN, aldus ds. Bijleveld, geen vernieuwde contacten. „Alleen de afwikkeling van financiële zaken loopt nog.”

De VGKN tellen ruim 2800 leden, verdeeld over vijf gemeenten: Boornbergum-Kortehemmen, Frieschepalen-Siegerswoude, Garderen, Harkema en Noordwolde. De gemeente Noordwijk wordt naar verwachting in januari geïnstitueerd. Het kerkverband heeft drie gemeentepredikanten, in de personen van ds. K. J. Bijleveld (Garderen), ds. J. J. Douma-van der Molen (Frieschepalen-Siegerswoude) en ds. T. E. Heslinga (Harkema). Ds. A. van Harten-Tip is predikante zonder gemeente.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer