Talabani bereid tot gesprek met rebellen
CAIRO/BAGDAD (ANP/DPA/RTR) - De Iraakse president Talabani is bereid tot een dialoog met de opstandelingen in zijn land. Talabani zei dit zondag tijdens voorbereidende gesprekken in Caïro voor een verzoeningsconferentie tussen de verscheidene Iraakse bevolkingsgroepen.
Het terroristennetwerk Al Qaida in Irak wees echter het aanbod van Talbani in een internetverklaring direct van de hand. „Als zij die zichzelf het Iraakse verzet noemen contact met mij willen opnemen, zou ik ze welkom heten. Ik zal niet weigeren Irakezen te ontmoeten die mij willen spreken. Dat betekent natuurlijk niet dat ik ook accepteer wat zij zeggen”, zei Talabani.De president maakte geen voorbehoud dat hij alleen zou willen praten met mensen die geen bloed aan hun handen hebben, zoals hij eerder wel had gedaan. Hij maakte echter wel onderscheid tussen de gewapende aanhangers van de verdreven dictator Saddam Hussein en de rebellen die de wapens hadden opgenomen om te vechten tegen buitenlandse troepen in Irak. Talabani zei dat de laatste groep hun grieven via een dialoog moest oplossen, omdat het „onacceptabel was om te vechten tegen de regering” en de buitenlandse troepen in Irak geen bezettingsmacht vormden.
Een verklaring op een islamitische website dat afkomstig zou zijn van de Iraakse Al Qaida, geleid door Abu Mussab Al Zarqawi, wees het aanbod van Talabani af. De website vermeldde dat „het zwaard en het bloed” de enige mogelijke gespreksvormen vormen.
Talabai leek zondag een verzoenende toon aan te slaan tegen de leden van de voormalige Baath-partij van Saddam door te zeggen dat degenen die geen geweld hebben gebruikt „welkom zijn om aan het proces van verzoening deel te nemen”. Premier Jaafari had zaterdag nog gezegd dat het uitgesloten was dat leden van het regime van Saddam zouden deelnemen aan de verzoeningsconferentie.
Deze bijeenkomst, waarover de Iraakse leiders op uitnodiging van de Arabische Liga in Caïro spraken met vertegenwoordigers van alle bevolkingsgroepen, zal waarschijnlijk begin volgend jaar plaatsvinden.
Het begin van de gesprekken in Caïro werd zaterdag overschaduwd door een bloedige zelfmoordaanslag in de stad Abu Saydah. Daar bracht een terrorist een auto vol explosieven tot ontploffing tijdens een begrafenisplechtigheid voor een sjiïtische sjeik. Er vielen zeker vijftig doden en 75 gewonden.
In Bagdad kwamen zaterdag zeker twintig mensen om het leven bij een aanslag op een markt in de wijk Diyala. En in de noordwestelijke stad Haditha stierven vijftien Iraakse burgers en een Amerikaanse militair door een bomontploffing. In de plaats Baiji kwamen vijf Amerikanen om bij twee aanslagen. Ook zondag kwamen twee Amerikaanse militairen om bij aanslagen bij Bagdad. In het zuiden van Irak werd een Britse militair gedood bij een bomontploffing.
Volgens het Iraakse ministerie van Defensie hebben het Iraakse en Amerikaanse leger wel grote succesen geboekt in het westen van Irak, waar zondag de operatie Stalen Gordijn werd beëindigd. De militairen kamden vanaf 5 november de westelijke provincie Anbar uit met het doel het gebied aan de grens met Syrië vrij te maken van terroristen. Het stroomgebied van de Eufraat zou volgens een woordvoerder nu veilig genoeg zijn voor de bewoners om in december deel te kunnen nemen aan de parlementsverkiezingen.
De operatie eiste het leven van 136 opstandelingen. In totaal werden 256 rebellen aangehouden, 47 wapendepots gevonden en 123 bommen in beslaggenomen.
Het Amerikaanse leger heeft in Mosul in het noorden van Irak een huis verzegeld waar acht vermoedelijke leden van Al-Qaida zaterdag om het leven kwamen bij een vuurgevecht met de Iraakse politie en Amerikaanse soldaten. Geprobeerd wordt vast te stellen of de leider van Al-Qaida in Irak, Abu Musab al-Zarqawi, zich onder de doden bevindt, aldus een legerwoordvoerder. Drie van de opstandelingen bliezen zichzelf op om aan arrestatie te voorkomen. Bij het vuurgevecht raakten elf Amerikaanse soldaten gewond.
Bij een zelfmoordaanslag op een groep rouwende sjiieten in het Iraakse Abu Saida, zestig kilometer ten noordoosten van Bagdad, vielen zaterdag zeker 36 doden en ongeveer vijftig gewonden. De dader reed in op een groep mensen die gemeenteraadslid Raad Majid condoleerden met de dood van zijn oom. Net buiten Bagdad werd eveneens een zware aanslag gepleegd. Dertien mensen werden gedood toen bij een markt autobom ontplofte. Vijf van de slachtoffers waren vrouwen. In een huis in een overwegend christelijke wijk van Bagdad werden zondagavond vier -christelijke- vrouwen doodgeschoten. Volgens de politie ging het waarschijnlijk om een roofoverval. De daders stalen kostbare spullen uit het huis.
Een aanval op een Amerikaans-Iraaks militair konvooi en daaropvolgend vuurgevecht in de stad Haditha in het noordwesten van Irak kostte zaterdag aan vijftien burgers, acht opstandelingen en een Amerikaanse marinier het leven. Dat maakte het Amerikaanse leger zondag bekend. In de buurt van Bagdad werd zondag een Amerikaanse soldaat doodgeschoten en bij een bomaanslag op een Britse legerpatrouille in Zuid-Irak kwam een Britse militair om het leven. Vier soldaten raakten gewond.
Een Amerikaanse soldaat wiens voertuig donderdag opzettelijk werd aangereden bij de stad Beiji, is bezweken aan zijn verwondingen, maakte het leger bekend.
Zelfmoordaanslagen die vrijdag werden gepleegd in twee sjiitische moskeeën in de grensstad Khanaqin, waar vooral Koerden wonen, hebben aan zeker 76 en mogelijk honderd mensen het leven gekost. De schattingen van respectievelijk Koerdische functionarissen en de politie liepen aanzienlijk uiteen. Vier personen zijn gearresteerd, onder wie één die volgens de politie vermoedelijk een zelfmoordaanslag wilde plegen.
In het westen van Bagdad hebben zondag ongeveer vierhonderd overwegend soennitische Irakezen gedemonstreerd tegen de slechte behandeling van soennitische gevangenen. De demonstranten droegen posters mee met foto’s van gefolterde gevangenen, verminkte lijken en Amerikanen die Irakezen gevangennemen. Woordvoerder Ali al-Saadoun van het soennitische Front voor een Nationale Dialoog riep de internationale gemeenschap op druk uit te oefenen op de Iraakse regering en de Amerikanen om alle gevangenen vrij te laten.