Veerman: reken op forse prijsdaling suiker
DEN HAAG (ANP) – Welke afspraken de lidstaten van de Europese Unie ook zullen maken, de hervorming van het suikerbeleid zal gepaard gaan met een „hele forse prijsdaling" voor de suikerboeren en –industrie. Dat zei minister Veerman van Landbouw woensdag in de Tweede Kamer.
De Europese landbouwministers komen volgende week bijeen om onder meer verder te praten over de hervorming van de EU–suikerbeleid. Hoewel de details hiervan nog onzeker zijn en er aanvankelijk veel verzet was tegen de plannen van Eurocommissaris Fischer Boel (Landbouw) is er volgens Veerman nu sprake van een „groeiende consensus" voor de suikerplannen. „Ik zie een algemene opvatting dat er fors moet worden hervormd.“De nieuwe regeringen in Duitsland en Polen, elk met grote suikerbelangen, zorgen volgens de minister nog voor onzekerheid. Ook is nog niet duidelijk welk compromisvoorstel EU–voorzitter Groot–Brittannië zal presenteren. Maar er zijn „voortekenen” van een forse prijsdaling. Daarbij zou een grote tegenstander van de suikerplannen, Frankrijk, „wellicht bereid zijn zijn verzet op te geven" in het licht van de aanstaande WTO–onderhandelingen, aldus Veerman.
De onderhandelingen over het nieuwe suikerbeleid komen nu zo ongeveer in de cruciale fase. De Tweede Kamer, die de suikerindustrie voor Nederland wil behouden en daarom en geleidelijke hervorming bepleit, probeert Veerman al maanden zijn onderhandelingsstrategie te ontfutselen. Maar de bewindsman houdt die kaarten al die tijd ferm tegen de borst. Al gaf hij de Kamer woensdag wel toe dat Nederland niet tot de groep landen behoort, die het suikerplan dreigt te torpederen, de zogenoemde ’blokkerende minderheid’.
De Europees suikermarkt is nu nog te veel beschermd. De Europese Commissie wil die bescherming afbouwen door onder meer de vaste suikerprijs met 39 procent te verlagen. Op die manier kan de Europese bietensuiker eerlijker concurreren met de rietsuiker. De Nederlandse suikersector, verenigd in het Suikerplatform, betogen dat deze maatregelen het einde van de suikerproductie in Nederland zullen inluiden.