CDU en SPD steunen grote coalitie
BERLIJN - De partijraden van de christendemocratische en de sociaaldemocratische partijen in Duitsland hebben maandag met overweldigende meerderheid ingestemd met het regeerakkoord van de door hen te vormen grote coalitie.
Hiermee is de weg vrijgekomen voor de formele benoeming van de christendemocrate Angela Merkel tot eerste vrouwelijke bondskanselier door het parlement op 22 november. Maar dat is nog slechts een formaliteit.In het regeerakkoord staat dat Duitsland vanaf 2007 weer moet voldoen aan de voorwaarden die het stabiliteitspact stelt aan EMU-landen. Dat betekent dat het begrotingstekort omlaag moet door een mix van belastingsverhogingen, bezuinigingen op oudedagsuitkeringen en subsidieverlagingen.
Merkel bedankte de deelnemers aan de partijraad van de CDU in Berlijn voor hun steun. Zij riep de partij ertoe op de eenheid te bewaren als de nieuwe regering de „ongelooflijk grote problemen” van Duitsland te lijf gaat. „Duitsland staat op een kruispunt, waar het erom gaat of wij zullen bewaren wat dit land sterk maakt: een sociale markteconomie ten tijde van globalisering, een politiek van mensen ten tijde van de dreiging van terreur”, zei Merkel. De grote coalitie met de sociaaldemocraten is „het enige vooruitzicht” om de economie en het vertrouwen van de Duitsers in de politiek te herstellen, zei zij. Ook zal het nieuwe kabinet zich richten op „een verbetering in de transatlantische relaties.”
De SPD’er Franz Müntefering, die het partijvoorzitterschap opgeeft om vicekanselier te worden, hield 500 partijgetrouwen in Karlsruhe voor dat het regeerakkoord het beste is wat uit de onbesliste verkiezingen in september kon voortkomen. „Het is beter om deel te nemen aan de regering met de kracht die wij hebben, dan zonder invloed in de oppositie te verkeren.” Het regeerakkoord kenmerkt zich niet door „marktradicalisme” en is evenmin populistisch, zei hij.
Scheidend bondskanselier Gerhard Schröder kreeg een langdurige staande ovatie toen hij het podium betrad om voor het regeerakkoord te pleiten. In de verkiezingen behoedde hij de SPD voor een verwachte grote nederlaag tegen de CDU. De boodschap van de kiezers was dat zij de SPD wilden laten regeren. „Het is duidelijk geworden dat de Duitsers samenwerking willen die ver uitstijgt boven de politieke kampen tot nog toe” en het zou onverstandig zijn om de kans daarop te laten lopen, zei hij. Zelf heeft Schröder ervoor gekozen geen plaats te nemen in het kabinet van Merkel. Hij zei de SPD te zullen blijven steunen „in solidariteit, maar als een vrij man.”
In het nieuwe kabinet hebben christendemocraten en sociaaldemocraten elk acht zetels. Om te kunnen regeren is de SPD akkoord gegaan met een verhoging van de btw van 16 naar 19 procent in 2007. Aan de andere kant moest de CDU/CSU een verhoging van het hoogste belastingtarief van 42 naar 45 procent slikken. Ook bleef een door de vorige regering gesloten akkoord met de elektriciteitsbedrijven overeind om kernenergie gefaseerd af te schaffen.