Opvoeding van belang bij criminele jeugd
LEIDEN (ANP) – Overbeschermende ouders, die hun opgroeiende kinderen te weinig ruimte geven, kunnen daardoor delinquent gedrag veroorzaken. Zowel dochters als zonen kunnen op een erg knellende band met hun ouders reageren met diefstal, geweldpleging of ander crimineel gedrag. Datzelfde geldt voor kinderen van ouders die te veel door de vingers zien.
Dat stelt psycholoog drs. M. Hoeve van het Nederlands Studiecentrum voor Criminaliteit en Rechtshandhaving (NSCR) in Leiden. Hoeve vergeleek de gegevens van 144 verschillende onderzoeken naar crimineel gedrag onder met name pubers. Ze presenteert de uitkomsten van haar onderzoek donderdag op het nationale Gezinssymposium aan de Radboud Universiteit in Nijmegen.Volgens Hoeve is er nooit eerder een grote overzichtsstudie gedaan naar de relatie tussen opvoedingskenmerken en delinquent gedrag bij jongeren. Het laatste vergelijkbare onderzoek naar opvoeding en criminaliteit dateert uit 1986. „Sindsdien zijn opgroeiende kinderen erg veranderd en de opvoeding in het algemeen ook”, aldus Hoeve. „Het was dus tijd voor een frisse blik.”
De psychologe stelt dat tot nu toe steeds is aangenomen dat opvoedingsproblemen vooral delinquent gedrag bij jongens veroorzaken. Cijfers tonen nu echter aan dat meisjes die het verkeerde pad op gaan een vergelijkbare opvoedingsachtergrond hebben. Jongens en meisjes vertonen hetzelfde reactiepatroon, aldus Hoeve.
Te grote toegeeflijkheid van ouders is, in tegenstelling tot de heersende mening, niet zo belangrijk als het kind zich schuldig heeft gemaakt aan licht delinquent gedrag zoals spijbelen. Maar jongeren die te vaak hun zin krijgen van hun ouders blijken zich vaker dan anderen schuldig te maken aan ernstig crimineel gedrag zoals zedendelicten of mishandeling gaat, zegt Hoeve.
„Opvallend is dat dat pas is gebleken na bestudering van officiële politie– en justitierapporten. Uit eigen rapportages van de adolescenten kwam dat niet naar voren. Zij geven veel minder ernstig delinquent gedrag aan. Dat heeft misschien veel te maken met schaamte over hetgeen is gebeurd.”
Hoeve pleit voor veel meer nieuw onderzoek naar de invloed van opvoeding op delinquent gedrag bij adolescenten.
„Zo zouden we moeten uitzoeken welke rol opvoeding speelt bij zogenoemde hardekernjongeren, die relatief jong in de criminaliteit terecht komen en daar lang in blijven hangen. Dat zou je kunnen vergelijken met de opvoeding van jongeren die door een incident in aanraking komen met justitie”, aldus de psychologe.
Op het Gezinssymposium in Nijmegen wordt onder meer ook gesproken over de invloed van de buurt op jeugddelinquentie.