Israël stopt begeleidingsprogramma Indiase joden
JERUZALEM - De Israëlische regering heeft besloten te stoppen met een omstreden ’bekeringsprogramma’ van Indiase Joden, de Bnei Menashe.
De Indiase regering had geklaagd over religieuze activiteiten van Israëlische rabbijnen die naar India waren gestuurd om 6000 leden van een van de zogenoemde verloren tien stammen te begeleiden bij hun terugkeer tot het jodendom. Dat meldt de Israëlische krant Ha’aretz.Een woordvoerder van het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken zei woensdag dat de rabbijnen stoppen met hun begeleidingsprogramma in India en zullen wachten tot de Joden uit India in Israël zijn.
Eerder dit jaar erkende het opperrabbinaat van Israël de zogenoemde groep Bnei Menashe (”Zonen van Manasse”) als een van de verloren tien stammen van Israël. Het opperrabbinaat besloot dat de leden van de stam een begeleidingsprogramma moesten doorlopen om formeel tot het orthodoxe jodendom gerekend te kunnen worden.
De Bnei Menashe geloven dat zij Joden zijn die door de Assyriërs in de achtste eeuw voor Christus zijn verdreven uit Israël. Zendelingen uit Engeland hebben de leden van de stam tot het christendom doen overgaan.
In september stuurde de Israëlische premier Sharon zes rabbijnen naar India. Deze begeleidden 600 leden van de Indiase stam bij hun terugkeer tot het jodendom, zodat ze wettig vanuit India naar Israël konden emigreren. De Israëlische wet bepaalt namelijk dat iedere Jood het recht heeft om in Israël te wonen.
De Indiase overheid diende een klacht in bij de Israëlische regering over de activiteiten van de rabbijnen, die in strijd zouden zijn met Indiase wetten. Daarop besloot de Israëlische regering met het begeleidingsprogramma te stoppen en te proberen de Indiase Joden naar Israël te brengen en daar verder te gaan met hun ’bekering’ tot het jodendom.