Overname TNT „zeer reëel”
RIJSWIJK (ANP) - „Een reëel scenario.” „Het is mooi dat er een bod komt.” „Dit is serieus want we hebben al vaker gemeld dat TNT ondergewaardeerd en een prooi voor overnamekandidaten is.” Analisten schatten de kansen van het door Cornelius Geber te vormen consortium voor de overname van het post-en logistiekbedrijf TNT hoog in.
Woensdag bevestigde de Duitse zakenman de plannen die het Duitse weekblad Wirtschaftswoche eerder naar buiten hadden gebracht. Het aandeel van het voormalige staatspostbedrijf schoot daarna met 10 procent omhoog. Donderdag was de financiële markt weer wat tot rust gekomen en werd in de ochtend door winstnemingen de koers 3 procent lager gezet op ruim 22 euro.Analisten rekenen op een overnamesom voor TNT van 12,5 miljard euro. Dat is 27 euro per aandeel. „Gezien de recente bedragen in deze branche is dat een reële prijs”, aldus Geert-Jan Hoppers van SNS Securities.
Daarbij speelt volgens hem en andere analisten mee dat de koers momenteel te laag staat. Dat heeft mede te maken met de onzekerheid over toekomstige resultaten. De winstcijfers gaan negatief beïnvloed worden door de uitkomsten van een onderzoek naar mogelijke belastingfraude met dochterbedrijven in het Verenigd Koninkrijk en elders. De resultaten daarvan worden volgend jaar verwacht. De kwestie heeft de positie van bestuursvoorzitter Peter Bakker er niet beter op gemaakt. Ook wordt hem verweten niet gretig genoeg te zijn in de consolidatieslag die momenteel in de wereld van de post en logistiek woedt. Concurrent Deutsche Post was in staat het Britse logistiek concern Exel te kopen.
TNT was al eerder onderwerp van overnamespeculatie. Daarbij werden concurrent Deutsche Post en het Amerikaanse UPS genoemd. „Geber komt als een verrassing. Ik weet weinig van deze man. Het is ook merkwaardig dat hij met het nieuws naar buiten is gekomen. Daarmee gooit hij zijn eigen glazen in”, aldus Hoppers.
Zakenman Cornelius Geber was invloedrijk in de wereld van de logistiek. Hij is voormalig bestuurder van het Zwitserse Kühne & Nagel en adviseerde onder meer Deutsche Post. Hij is de laatste jaren actief via de Amerikaanse investeringsmaatschappij Blackstone. Sinds 2004 staat Geber aan het hoofd van de Europese divisie van het chemieconcern Celanese. Hij verwierf die functie nadat de onderneming door Blackstone was overgenomen. Een analist in Londen die anoniem wil blijven, zei dat als Blackstone erbij betrokken is de kwestie zeer serieus moet worden genomen.
De beschermingswal van de voormalige monopolist is zo goed als weg. Het overheidsbelang van 10 procent noch het gouden aandeel vormt op dit moment een obstakel. „De Nederlandse staat mag alleen gebruikmaken van zijn veto als de postbezorging in gevaar komt. Als de overnamepartij die waarborgt, is er geen probleem”, aldus Hoppers.
Bovendien is de liberalisering van de postmarkt in Nederland veel enthousiaster aangepakt dan in omringende landen. In Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk heeft de staat nauwere banden, zowel formeel als informeel, behouden met de nationale postbedrijven.
„Een overname kan snel gebeuren. Dat hebben we gezien bij P&O Nedlloyd. Een dag na het gerucht dat het Deense Maersk het bedrijf zou willen kopen lag er een concreet bod op tafel”, aldus G. Luijkx van onderzoeksbureau Iris. Dat bod op TNT is er nu nog niet. „Maar waar rook is, is vuur. De Nederlandse postmarkt is gezien de bevolkingsdichtheid een van de aantrekkelijkste in Europa. TNT behaalt er marges waarmee het tot de top van Europa behoren en heeft bovendien een stabiele kasstroom. TNT is een pareltje.”