Lokalen in Wormer dicht door asbest
WORMER (ANP) - Twee schoollokalen van basisschool De Eendragt aan de Zandweg in Wormer blijven gesloten na de meting van een ontoelaatbare concentratie asbestvezel. Dat heeft GGD-arts Ben Rozema donderdag bevestigd. De gemeten concentratie is het dubbele van wat wettelijk is toegestaan.
Ongeveer 75 kinderen kregen jaarlijks les in de lokalen. Een aantal had er drie jaar lang les, anderen een kortere periode. Het risico voor deze kinderen en hun leerkrachten op de ontwikkeling van longvlieskanker is niet vast te stellen, zegt Rozema. In algemene zin is er wel een verhoogd risico.De ontwikkeling van longvlieskanker neemt 25 tot 30 jaar in beslag. Daardoor heeft het volgens de GGD Zaanstreek-Waterland geen zin de gebruikers van de lokalen medisch te onderzoeken. Ook een medisch onderzoek na enkele jaren heeft geen zin.
„De aandoening is bijzonder lastig vast te stellen. Bovendien zijn er veel factoren die de ontwikkeling gunstig kunnen beïnvloeden”, aldus Rozema. „Het terugvoeren op het verblijf in deze lokalen is bijzonder lastig.”
De lokalen zijn dertig jaar geleden neergezet als noodopvang en stonden op de nominatie voor sloop. Dat zou over twee maanden gebeuren. De verplichte asbestmeting leverde in de hal van het gebouw een concentratie van 198.000 vezels per kubieke meter lucht op, terwijl maar 100.000 is toegestaan. Uit voorzorg werden de lokalen gisteren al gesloten. Uit nader onderzoek bleek dat de concentratie zo hoog is dat het onverantwoord is de lokalen weer in gebruik te nemen.
Hoewel de lokalen al dertig jaar in gebruik zijn, betekent dat niet dat vroegere gebruikers aan ontoelaatbare concentraties asbestvezel hebben blootgestaan. Rozema: „De concentratie is waarschijnlijk in de loop van de jaren toegenomen. Er zijn op dit moment ook geen signalen dat mensen die in het verleden in de lokalen les kregen of gaven kampen met hieraan gerelateerde gezondheidsklachten.”
De kantonrechter in Heerlen heeft gisteren wegenbouwer Baars uit Landgraaf veroordeeld tot het betalen van een schadevergoeding van ruim 60.000 euro wegens de dood van voormalig grondwerker M. Wolfs uit Geleen. Wolfs stierf in 2001 op 50-jarige leeftijd aan de gevolgen van mesothelioom (long- en buikvlieskanker). Volgens de rechter staat vast dat hij die dodelijke ziekte opliep tijdens de aanleg van een riolering in Gulpen en Kunrade tussen november 1972 en augustus 1973 in opdracht van Baars.