Binnenland

Diesel met filter verplicht na 2007

DEN HAAG - De Tweede Kamer wil dat vanaf 2007 alle nieuwe dieselpersonenauto’s in Nederland een roetfilter hebben.

Redactie politiek
10 November 2005 10:02Gewijzigd op 14 November 2020 03:09

De PvdA is daar al langer voor. Het CDA sluit zich daarbij aan, zo bleek woensdag in de Tweede Kamer tijdens de behandeling van de VROM-begroting. PvdA en CDA vormen samen een meerderheid in de Tweede Kamer.Een eenzijdig Nederlandse verplichting is in strijd met Europese regels. PvdA en CDA vinden dat het desnoods zonder toestemming uit Brussel moet. „Dan maar een beetje burgerlijke ongehoorzaamheid”, aldus CDA-Kamerlid Spies.

Staatssecretaris Van Geel van Milieu wil de stap niet zonder Europese toestemming zetten. In een reactie zei hij dat de Nederlandse regering al een verzoek heeft ingediend om op dit punt vooruit te lopen op Europese regels. De bewindsman heeft er „alle vertrouwen” in dat de toestemming er komt. In de jaren negentig heeft Nederland overigens tegen de Europese regels in de installatie van een katalysator in benzineauto’s verplicht gesteld. Nederland is toen niet voor de rechter gedaagd.

Als Nederland de inbouw in nieuwe auto’s verplicht stelt, is fiscale stimulering voor het inbouwen van roetfilters in nieuwe dieselauto’s niet meer nodig. Voor bestaande dieselauto’s tot tien jaar oud is wel subsidie beschikbaar. De overheid verstrekt de auto-eigenaar die hiertoe overgaat, 400 euro.

Het CDA kan rekenen op steun van VVD en D66 voor een proef met een energiebox. Voor 5 miljoen euro wil het CDA in 2006 onder 10.000 huishoudens zo’n door Greenpeace voorgestelde „eerstehulppakket” uitdelen, met onder andere een slimme energiemeter, LED- en spaarlampen. Daarmee kunnen gezinnen ruim 200 euro per jaar besparen.

Minister Dekker wil onderzoeken of zij starters op de woningmarkt financieel kan helpen. CDA-Kamerlid Van Bochove wil afschaffing van de overdrachtsbelasting voor starters met ingang van 2007. De PvdA pleit al langer voor zo’n maatregel, liefst al vanaf 2006, en daarmee is er een Kamermeerderheid.

Staatssecretaris Wijn (CDA, Financiën) zei maandag al dat hij geen financiële mogelijkheden ziet. De VVD-bewindsvrouw toonde zich bereid binnen haar begroting te kijken naar mogelijkheden om deze groep woningzoekenden tegemoet te komen. De overdrachtsbelasting bedraagt 6 procent van de koopsom van een (bestaande) woning.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer