Buitenland

WHO: Vogelgriep aanpakken bij bron

GENEVE (ANP/AFP/RTR) – Een wereldwijde uitbraak van vogelgriep onder mensen is het best te voorkomen door de gevreesde ziekte aan te pakken bij de bron. De nadruk moet liggen op het voorkomen van verspreiding van het virus over boerderijen. Dat staat in de hoofdlijnen voor een gecoördineerde aanpak van de vogelgriep waarover experts het woensdag in Genève eens zijn geworden.

9 November 2005 17:53Gewijzigd op 14 November 2020 03:09

Directeur–generaal Lee Jong–wook van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), die de conferentie in Genève bijeen had geroepen, zei dat de komende drie jaar minstens een miljard dollar nodig is om vooral arme landen te helpen bij de bestrijding van de vogelgriep. Daarvan moet 35 miljoen in het komende halfjaar beschikbaar komen, aldus de Zuid–Koreaan.Autoriteiten moeten het toezicht op pluimvee volgens de conferentiegangers verscherpen. Ze moeten gevallen van vogelgriep, en in het bijzonder van de voor mensen gevaarlijke H5N1–variant, snel melden. Verder pleit de WHO voor preventieve vaccinatie van pluimvee, het ruimen van geïnfecteerde vogels en financiële compensatie voor getroffen boeren.

Voor het geval het H5N1–virus door vermenging met een menselijk griepvirus ook voor mensen onderling besmettelijk wordt, moeten landen voorraden antivirale middelen aanleggen. Ook het toezicht op de volksgezondheid, de opleiding van medisch personeel en de publieksvoorlichting moeten beter.


Verder is besloten dat in januari een donorconferentie wordt gehouden in Peking om geld bijeen te brengen voor hulp aan arme landen. Die missen vaak de middelen en de expertise die nodig zijn voor een doeltreffende aanpak van de vogelgriep.

H5N1 stak in 2003 voor het eerst de kop op in Azië. Sindsdien zijn daar al enkele tientallen mensen aan de ziekte bezweken. Ongeveer 150 miljoen stuks pluimvee zijn uit voorzorg afgemaakt. De afgelopen zomer heeft het virus zich, vermoedelijk via trekvogels, verspreid richting Europa.

Op het moment lopen alleen mensen gevaar die in direct contact staan met besmette vogels. Virologen vrezen echter dat het H5N1–virus zich vermengt met een menselijke variant en een dodelijk virus ontstaat dat ook van mens op mens overdraagbaar is. Naarmate het virus zich verder verspreidt, neemt de kans op een dergelijk mutatie en een gevaarlijke pandemie toe.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer