Binnenland

Inkomen van huisarts hoog „door flinke werkdruk”

DEN HAAG - Nederlandse en Amerikaanse huisartsen verdienden in 2003 meer dan hun collega’s in andere landen. Volgens de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) heeft dat in Nederland te maken met de hoge werkdruk. Huisartsen verdienden echter minder dan specialisten, behalve in Portugal.

Binnenlandredactie
9 November 2005 11:45Gewijzigd op 14 November 2020 03:09

Dat blijkt uit het dinsdag gepubliceerde onderzoek waarin de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) probeert de zorgstelsels van dertig verschillende landen met elkaar te vergelijken.Het feit dat Nederlandse huisartsen meer verdienen dan hun buitenlandse collega’s, is „als zodanig bekend”, zei woordvoerder F. Seegers van de LHV woensdagochtend in een reactie. Dit gegeven zegt volgens hem echter niets als het niet wordt afgezet „tegen wat een huisarts er allemaal voor doet.”

Seegers stelt dat de werkdruk van Nederlandse huisartsen relatief hoog is. „Je moet ook kijken naar het aantal patiënten dat een huisarts heeft en de zorg die hij verleent. Als je het inkomen per patiënt bekijkt, staat de Nederlandse huisarts niet helemaal achteraan in de rij, maar wel erg laag.”

Seegers wijst er onder meer op dat „de Nederlandse huisarts nog steeds avond-, nacht- en weekenddiensten draait. Dat zie je in het buitenland bijna niet meer. Daar gaan mensen ’s avonds en in het weekend naar een eerstehulppost. Zo’n gegeven is in het inkomen verwerkt.”

Het OESO-onderzoek heeft volgens Seegers geen invloed op de discussies over de hoogte van huisartsensalarissen in Nederland. „De gedachte dat de inkomens te hoog zijn, is volstrekt onjuist. Wij zijn nog steeds van mening dat de salarissen omhoog zouden moeten. Alleen vinden we het vanwege de huidige economische situatie op dit moment niet verantwoord een pure inkomenseis te stellen.”

Uit hetzelfde onderzoek van de OESO bleek eerder al dat specialisten vrijwel nergens ter wereld zo goed verdienen als in Nederland. De Orde van Medisch Specialisten trok deze cijfers in twijfel. Artsen zouden in veel landen „onder de tafel” extra worden betaald. Bovendien zouden de systemen van beloning niet met elkaar zijn te vergelijken.

Uit het onderzoek blijkt verder dat Nederland op de negende plaats staat als het gaat om zorguitgaven over 2003. In dat jaar gaf Nederland 9,8 procent van het zogenoemde bruto binnenlands product (bbp) uit. Dat bbp is de som van alles wat Nederlanders per jaar met elkaar verdienen. De Verenigde Staten gaven 15, Duitsland en Zwitserland 11 procent van het bbp uit. Korea staat met 5,6 procent onderaan.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer