Tien keer zo veel nep in Europa in zes jaar
BRUSSEL (ANP) - Op de Europese markten is het aantal nepartikelen in zes jaar tijd vertienvoudigd. Niet zelden zijn ze gevaarlijk voor de volksgezondheid.
In totaal zijn vorig jaar in de Europese Unie 103 miljoen namaakproducten in beslag genomen. In 1998 waren dat er nog ruim 10 miljoen. Dat heeft Europees commissaris Kovacs (Fiscale Zaken) gisteren meegedeeld. De EU loopt hierdoor „vele miljarden” aan invoerrechten mis.De totale wereldmarkt voor nepgoederen, waaronder technische apparaten, geneesmiddelen, voedingswaren, speelgoed en vooral veel textiel, bedraagt volgens de Hongaarse Eurocommissaris ruim 500 miljard euro. Van de nepartikelen die in Europa terechtkomen, is 70 procent afkomstig uit China. Kovacs gaat volgende week ook naar China om daar een douaneakkoord te sluiten dat de strijd tegen productenpiraterij moet vergemakkelijken.
Kovacs zei dit dinsdag bij de presentatie van de resultaten van een speciale controleactie van de Europese antifraudedienst OLAF. Deze onderschepte via een controle van laadbrieven van Chinese schepen medio mei al ruim 2 miljoen nepartikelen, waaronder drie containers met sigaretten van slechte kwaliteit. Een Spaanse handelaar verdiende daarmee illegaal 12,5 miljoen euro, waardoor de EU voor 3 miljoen euro aan invoerrechten misliep. De opbrengst werd witgewassen via een vastgoedkantoor in Spanje.
Bij de onderschepte goederen hoorde ook een partij namaakbatterijen die ontplofbaar bleken te zijn. Verder worden ook veel geneesmiddelen illegaal gekopieerd, waarbij vooral het potentiemiddel Viagra populair is. Een groot deel van de onderschepte goederen kwam de EU binnen via de haven van Antwerpen. Voor zover bekend zijn bij de operatie geen arrestaties verricht.
Kovacs schetste gisteren ook een beeld van de ingenieuze manier waarop zwarthandelaren vervalste goederen op de Europese markten te brengen. Zo werd vorig jaar een partij nagemaakte Mercedes-onderdelen uit China op papier via Libanon, de Verenigde Staten en Finland naar Rusland verscheept. Dit gebeurde hoofdzakelijk om douanediensten op een dwaalspoor te brengen.