Economie

Winkelcriminaliteit steviger aangepakt

LEIDSCHENDAM (ANP) - De winkelcriminaliteit is de afgelopen twee jaar iets teruggedrongen, maar het gevaar van binnenuit nam toe: het eigen personeel is verantwoordelijk voor 30 tot 40 procent van alle winkeldiefstallen. Criminaliteit in winkels wordt daarom nog steviger aangepakt.

8 November 2005 12:00Gewijzigd op 14 November 2020 03:08

Dat blijkt uit het nieuwe convenant Aanpak Winkelcriminaliteit II tussen de overheid en het bedrijfsleven.Doel is dat in 2008 de winkelcriminaliteit in Nederland met minimaal 20 procent is verminderd in vergelijking met de situatie in 2004.

De ministers Donner (Justitie) en Remkes (Binnenlandse Zaken) en staatssecretaris Van Gennip (Economische Zaken) bezegelden de overeenkomst met het Platform Detailhandel dinsdag in het winkelcentrum Leidsenhage in Leidschendam.

De nieuwe serie afspraken is een vervolg op een eerste convenant van begin 2003. Daarin werd een daling van 20 procent beoogd van de winkelcriminaliteit in 2006. Volgens de partijen zijn bijna alle afspraken met succes afgerond. Alleen lukt het niet om eind 2006 ten minste een vijfde van de artikelen onzichtbaar te beveiligen tegen diefstal.

De nieuwe afspraken behelzen onder meer een landelijke overvalcoördinator, die zich ook bezighoudt met ramkraken. Het aantal overvallen is afgenomen, maar er is meer agressie bij overvallen en er zijn meer ramkraken. Verder komt er meer aandacht voor slachtofferzorg om de middenstander en het personeel beter op te vangen na een incident. Specifieke zorg voor hen ontbreekt nu.

Frauderend winkelpersoneel zorgt voor veel onrust op de werkvloer en voor verstoorde relaties tussen werkgever en personeel. Detaillisten weten niet goed hoe ze dit kunnen aanpakken, zoals aangifte doen. Een handreiking moet hen wijzen op een beter aannamebeleid en ontslagprocedures, interne controlesystemen, procedures om de schade te verhalen en een systeem om andere middenstanders te waarschuwen voor malafide werknemers.

Minister Remkes laat bekijken of in meer gemeenten een verbod kan komen op de zogeheten rooftassen. Ook worden andere spullen geprepareerd voor diefstal zoals buggy’s, jassen, paraplu’s en schoenendozen. Verder wordt gekeken naar de aanpak van ”jammers”, waarmee beveiligingsapparatuur wordt uitgeschakeld. Tevens komt er een proef met ”radio frequency identification” om artikelen te beveiligen. Daarbij wordt een chip aangebracht die zo groot is als een speldenknop. Deze techniek staat nog in de kinderschoenen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer