Binnenland

Bloemen bloeien, vogels broeden

WAGENINGEN (ANP) - Door het warme weer staan opmerkelijk veel planten en bloemen in bloei en hebben bomen nog veel bladeren. „Fluitenkruid staat in Ede een meter hoog en helemaal vol.”

8 November 2005 11:51

Bioloog Arnold van Vliet van de Natuurkalender en de Wageningen Universiteit zie aparte dingen, zo meldde hij maandag. „Normaal bloeit het fluitenkruid alleen in april.”De bioloog zag, na een fietstocht in zijn woonplaats, zelfs klaprozen in bloei staan en signaleerde sleedoorns met witte bloemen aan de kale takken. Ook staan er volgens hem scherpe en kruipende boterbloemen in bloei. Allemaal bloemen waarvan de knoppen normaal tussen mei en september opengaan. Hetzelfde geldt voor de smeerwortels, de vogelwikke en de bijvoet.

Ook bomen hebben de zomer nog in hun bol. Veel meidoorns, eikenbomen, beuken en berken in Nederland hebben nog bladeren. Bovendien zijn de bladeren nog groen, terwijl ze eind oktober toch echt al herfstkleuren moeten hebben, zo zei Van Vliet.

Verder staan verschillende grassen in bloei. „Wat weer gevolgen heeft voor mensen met hooikoorts.”

De insecten profiteren van ook het mooie weer. De bladluizen kunnen door al het jonge groen nog even voortleven. „Er is immers voldoende voedsel.”

Volgens de bioloog zijn er bovendien nog opvallend veel kruisspinnen en zijn er onlangs wel elf verschillende vlinders gespot in Brabant. Ook vogels, zoals eenden en futen, reageren op de warmte. „Her en der zie je jongen.”

Over de gevolgen van het warme weer valt volgens Van Vliet weinig te zeggen. „Wat dat betreft is de kennis beperkt.” Hij verwacht dat de ontwikkelingen op korte termijn niet zo veel kwaad kunnen. „Maar er zijn wel grote veranderingen gaande in de natuur als gevolg van het opwarmen van de aarde.”

Als het de komende vijftig tot honderd jaar echt 6 graden warmer wordt, dan zijn de gevolgen volgens hem wel groot. „Dan krijgen we een heel ander klimaat. Met een andere vegetatie, planten en diersoorten. Dat is zorgwekkend.”

Niet alleen de natuur heeft overigens last van het weer. De houtsector is ook minder blij; door het warme en vochtige weer schimmelt het hout. Ook de tulpenboeren ondervinden hinder. De bollen kunnen pas in de grond als de bodemtemperatuur minder is dan 10 graden. „Dan is de kans op infecties door schimmelziekten het kleinst.”

Volgens het KNMI houdt het warme weer voorlopig nog aan. Als het eind deze maand nog steeds zacht is, kan de herfst van 2005 wel eens de warmste van drie eeuwen worden, aldus een woordvoerder.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer