Economie

Politiek ruziet over accijnzen op drank

DEN HAAG - Staatssecretaris Wijn van Financiën en de Tweede Kamer zijn het oneens over de hoogte van accijnzen op sterke drank.

Redactie politiek
8 November 2005 11:12Gewijzigd op 14 November 2020 03:08

De regeringspartijen CDA, VVD en D66 willen de accijnzen op sterke drank met 15 procent verlagen, zo stelden ze maandag in de Tweede Kamer voor tijdens de behandeling van het belastingplan 2006.Twee jaar geleden zijn de accijnzen op sterke drank fors verhoogd om het alcoholgebruik terug te dringen. De maatregel heeft echter niet geleid tot een verminderde consumptie van sterke drank, maar wel tot een verlaging van de verkoop bij slijterijen. Uit onderzoek is gebleken dat veel mensen hun sterke drank nu in het buitenland kopen.

Staatssecretaris Wijn is op zich niet tegen verlaging van accijnzen, maar hij wil wel een goede dekking. De CDA-fractie, die het initiatief heeft genomen voor de verlaging, denkt dat de extra omzet van sterke drank de accijnsverlaging zal compenseren. De bewindsman gelooft dat niet.

SGP-kamerlid Van der Vlies diende een voorstel in om de kinderkorting met bijna 200 euro te verhogen. Voor gezinnen in de laagste inkomensgroepen betekent dat een aanzienlijke koopkrachtverbetering.

De verhoging kost de schatkist 200 miljoen euro. Van der Vlies stelt voor die betalen door accijnsverhoging op bier en breezers met zo’n 30 procent. Staatssecretaris Wijn laat het oordeel hierover aan de Kamer over, de coalitiepartijen lijken er niet veel voor te voelen.

Verder verschillen de Tweede Kamer en de bewindsman van mening over de afschaffing van de overdrachtsbelasting voor jongeren, zo bleek maandag. Huizenkopers betalen nu 6 procent van de koopsom aan de staat. PvdA en CDA willen dat starters deze belasting niet langer hoeven te betalen. Ze zullen deze week, tijdens de begrotingsbehandeling van Volkshuisvesting voor 2006 in de Kamer, met een uitgewerkt voorstel komen. Staatssecretaris Wijn voelt niets voor het plan. Volgens hem is er geen geld beschikbaar voor de afschaffing.

Een dreigend conflict tussen de Kamer en Wijn over de omzetting van de fiscale kinderkorting in een kindertoeslag lijkt voorlopig afgewend. De Kamer eiste aanvankelijk in een motie dat de omzetting, waarvan mensen met lage inkomens profiteren, in 2006 zou plaatshebben. Volgens Wijn kan dat niet voor 2008 omdat de Belastingdienst het druk heeft met invoering van de zorg- en de huurtoeslag. CDA en D66 leggen hier zich waarschijnlijk bij neer. Dan is er geen kamermeerderheid die de omzetting reeds volgend jaar wil.

Onduidelijkheid is er nog over vermindering van administratieve lasten voor werknemers die een auto van de zaak rijden. Werkgevers moeten een kloppende rittenadministratie van hen hebben. Wie meer dan 500 kilometer privé rijdt, moet 22 procent van de cataloguswaarde bij zijn salaris optellen en daar dus belasting over betalen. Een verklaring die werknemers vooraf bij de Belastingdienst inleveren waarin staat dat ze het voertuig niet privé gebruiken, is voor de Kamer niet voldoende.

De Tweede Kamer debatteert volgende week verder over het belastingplan.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer