Discussie Europese begroting weer vast
BRUSSEL (ANP) - De discussie over de financiering van Europa tussen 2007 en 2013 is maandag opnieuw in het slop geraakt.
Hoewel Groot-Brittannië als huidig EU-voorzitter wil bemiddelen in de kwestie, joeg Britse minister van Buitenlandse Zaken Straw Frankrijk juist weer stevig in de gordijnen.Frankrijk wil dat de EU niet tornt aan de landbouwuitgaven tot en met 2013, om Franse boeren te beschermen en hun forse Europese subsidies te garanderen. De Britten willen echter alleen praten over het opgeven van hun automatische korting van twee derde op de EU-bijdrage als Frankrijk de landbouwuitgaven ter discussie wil stellen. Op de achtergrond leek erop dat de Britten dit pas vanaf 2013 zouden willen.
Straw zei maandag na afloop van overleg met zijn EU-collega’s echter dat „daarover niets in steen is gebeiteld” en dat al voor die tijd gesproken moet worden over landbouwuitgaven. De Franse bewindsman Douste-Blazy stelde in een reactie dat „hoe verder je van eerdere afspraken verwijderd raakt, des te moeilijker een akkoord ook zal zijn.” De EU-leiders spraken enkele jaren geleden al een landbouwhervorming af tot en met 2013.
De Britten streven naar een begrotingsakkoord op de top van EU-regeringsleiders, midden december in Brussel. Als er dan geen akkoord is, dreigt de EU qua planning in de problemen te komen. Het bestaande raamakkoord voor de Europese begrotingen loopt eind volgend jaar af.
Volgens staatssecretaris Nicolaï van Europese Zaken is er maandag bij andere lidstaten „meer begrip” ontstaan over de vraag van Nederland om „een eerlijker bijdrage te betalen.” Een concreet voorstel ligt echter nog niet op tafel.
Minister Zalm van Financiën stelde vorige week in de Tweede Kamer nog dat Nederland een korting op de nettocontributie aan de EU wil van 1 miljard euro.
Hoe gespannen de verhoudingen binnen de Benelux de laatste jaren soms ook zijn, België steunt Nederland nadrukkelijk als het gaat om een „billijke behandeling” voor een compensatie voor de hoge EU-bijdrage. De financiering van die compensatie mag in de visie van België echter „voor geen enkele lidstaat zwaarder worden.”