Kamer wil eensgezindheid bij kabinet over terreur
DEN HAAG (ANP) – De Tweede Kamer verlangt van het kabinet eensgezindheid in de visie op terreurbestrijding en op het dreigingsbeeld. Alle fracties ergeren zich aan de verschillende opvattingen en beweringen die naar buiten komen van de ministers Donner (Justitie), Remkes (Binnenlandse Zaken), Pechtold (Bestuurlijke Vernieuwing) en ook van premier Balkenende zelf.
Dat bleek donderdagavond tijdens een spoeddebat met de vier bewindspersonen dat onafhankelijk Kamerlid Wilders had aangevraagd. Aanleiding was de recente arrestatie van zeven terreurverdachten. De fracties zetten echter vooral in op „het gekakel" van de bewindslieden. Terrorismebestrijding is zo belangrijk dat het kabinet met één mond moet spreken, aldus de Kamer.Maar volgens Balkenende zit er „geen streep licht" tussen wat de ministers en hijzelf te berde brengen. Sommige dingen worden volgens hem echter niet in een goede context gezet. Beweringen over verdeeldheid in het kabinet betitelde hij als waanzin. Balkenende wees erop dat er grote eensgezindheid bestaat over de terreurbestrijding. „Het beleid vloeit voort uit een gemeenschappelijke visie".
Alleen was hij niet gelukkig met de woorden van Pechtold over het doemdenken „maar daarvoor is excuus gemaakt en dat was binnen enkele uren over", aldus Balkenende. De D66–minister had er eerder al van langs gekregen van vooral VVD en PvdA. Pechtold benadrukte dat hij volledig achter de antiterreurmaatregelen staat. Hij vindt wel dat de maatregelen in balans moeten blijven en daarover voert hij een debat, zowel binnen de ministerraad als in het openbaar.
Daarnaast probeerden de fracties elkaar uit te dagen over het verbod op het verheerlijken van geweld (apologie) waarover ook de coalitiefracties verschillend denken. D66 is met de VVD, GroenLinks en de SP tegen een verbod omdat het de vrijheid van meningsuiting in het gedrang zou brengen. De PvdA wil pas een oordeel geven als het wetsvoorstel klaar is.
Maar volgens Donner is de term apologie een verkeerde. Het gaat hem niet om een beperking van de vrijheid van meningsuiting. Hij zoekt naar een manier om tegen te gaan dat mensen willens en wetens ernstige misdrijven verheerlijken om bewust de samenleving te schokken en de openbare orde ernstig te verstoren. Aanleiding is de uitspraak van Abdul–Jabbar van de Ven, die vorig jaar een doodswens uitte tegen Kamerlid Wilders. De fractieleiders vroegen Donner toen na te gaan wat tegen dit soort uitlatingen kan worden gedaan.
Remkes zei verder dat het kabinet nog met een brief zal komen over de gang van zaken omtrent de moord op Theo van Gogh. „Dat kan pas na de rechtsgang, maar de toezegging van vorig jaar staat nog als een huis", aldus de bewindsman.