Opinie

Optreden geboden tegen TMF en MTV

„Alle Fanta weg uit het gemeentehuis.” Met die oproep tijdens het begrotingsdebat in de gemeenteraad van Nijkerk begin deze week heeft de ChristenUnie/SGP-fractie een stevige discussie losgemaakt over het negatieve effect van de muziekzenders TMF en MTV op de seksuele moraal van jongeren. Ad de Boer verklaart het waarom van de oproep.

3 November 2005 08:56Gewijzigd op 14 November 2020 03:08
„Vanuit de gedachte dat je de jongerenzenders TMF en MTV het beste in hun portemonnee kunt raken, hebben we als CU/SGP fractie in Nijkerk ingezet op een boycot van een van hun sponsors, frisdrank Fanta.” Foto ANP
„Vanuit de gedachte dat je de jongerenzenders TMF en MTV het beste in hun portemonnee kunt raken, hebben we als CU/SGP fractie in Nijkerk ingezet op een boycot van een van hun sponsors, frisdrank Fanta.” Foto ANP

Vanuit de gedachte dat je deze zenders het beste in hun portemonnee kunt raken, hebben we ingezet op een boycot van frisdrank Fanta, sponsor van deze zenders.De laatste tijd besteden de media forse aandacht aan de schadelijke effecten van de vele seksueel getinte videoclips op MTV en TMF. Deskundigen op het gebied van jongeren en seksualiteit, maar ook PvdA-Kamerlid Dijsselbloem en ex-TMF-presentatrice Bridget Maasland (toch waarlijk geen preutse dame) signaleren dat deze clips vrouwen en meisjes tot seksuele gebruiksvoorwerpen degraderen, die permanent beschikbaar moeten zijn om zich aan de seksuele wensen van mannen te onderwerpen: is het niet goedschiks, dan kwaadschiks.

Videoclips
Zo zetten ze het beeld neer van vrouwen en meisjes die niets liever willen dan ’gepakt’ worden. Dat staat haaks op hun waarde en waardigheid en op het beeld van seksualiteit als scheppingsgave van God die ingebed moet zijn in liefde en trouw. Jongeren die veel naar dit soort zenders kijken, gaan geloven dat dit ’normaal’ is en zich vervolgens in de praktijk daarnaar gedragen, vrezen deskundigen. Steeds vaker wordt er een verband gelegd tussen groepverkrachtingen en deze videoclips.

Kort en goed, deze zenders zijn een gevaar voor de geestelijke volksgezondheid. Je kunt als gemeente wel opvoedingsondersteuning subsidiëren, maar dat is dweilen met de kraan open als jongeren voortdurend met dit soort beelden overspoeld worden.

Vanuit deze overwegingen hebben we als ChristenUnie/SGP-fractie de Nijkerkse gemeenteraad in eerste instantie voorgesteld te stoppen met het schenken van Fanta in het gemeentehuis teneinde deze zenders via hun sponsor te raken. Toen bleek dat daar te weinig draagvlak voor was, maar dat veel raadsleden onze zorgen over de zenders deelden, hebben we ons voorstel aangepast in een verzoek aan het college van B&W om die zorgen over te brengen aan TMF, MTV, Fanta, de regionale programmaraad, die kabelexploitant UPC adviseert, en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten.

Vuil
Het college meldde dat te willen doen als de raad dat zou vragen. Daar kwam het uiteindelijk niet van, omdat onze motie met veertien tegen negen stemmen werd verworpen. Tegen was onder andere het CDA, maar (verrassend!) vóór onder andere Progressief 21 (de combinatie van PvdA, GroenLinks en D66) met -en dat hielp- twee vrouwen in de fractie. Zij en ook andere vrouwelijke raadsleden bleken het hartstochtelijk eens met ons protest tegen de degradatie van vrouwen tot seksuele gebruiksvoorwerpen.

De tegenstemmers („er is veel meer vuiligheid op de tv”, „dit is de verantwoordelijkheid van de ouders”) hebben we erop gewezen dat driekwart van de tieners een tv op de eigen kamer heeft buiten de ouderlijke controle en dat het feit dat veel meer kranen vuil spuiten, je niet moet verlammen om er ten minste één dicht te draaien. Zover kwam het niet, maar het debat is geopend!

De auteur is fractievoorzitter voor de ChristenUnie/SGP in de gemeenteraad van Nijkerk.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer