Economie

Kamer: Meer werk overheid naar mkb

DEN HAAG - De regeringspartijen en de PvdA vinden dat de overheid meer opdrachten moet verlenen aan het midden- en kleinbedrijf (mkb). De fracties verwachten dat minister Brinkhorst van Economische Zaken snel met concrete voorstellen op dit punt komt.

Redactie politiek
3 November 2005 09:00Gewijzigd op 14 November 2020 03:08

Dat bleek woensdag bij het debat over de begroting van Economische Zaken. CDA-Kamerlid Ten Hoopen hield Brinkhorst voor dat overheden in de Verenigde Staten verplicht 23 procent van de spullen die ze inkopen bij het mkb moeten bestellen. Nederlandse overheden moeten zich anders gaan opstellen bij aanbestedingen en het verlenen van overheidsopdrachten, betoogde Ten Hoopen. „Het mkb wordt belemmerd in deelname aan een aanbesteding door administratieve lasten, hoge kwalificatie-eisen en onvoldoende informatie.” Slechts 0,2 procent van de mkb-bedrijven heeft afgelopen jaar een openbare Europese aanbesteding binnengehaald. VVD’er Aptroot pleitte woensdag voor afschaffing van de statistische verplichtingen voor het mkb. Het verplicht invullen van allerlei formulieren voor statistieken moet van de baan, vindt hij.SGP-Kamerlid Van der Vlies stelde dat het kabinet opnieuw te veel kiest voor de grotere en meer prominente sectoren van het bedrijfsleven. Dat gaat volgens hem ten koste van de mkb-bedrijven, „die misschien onopvallend zijn, maar wel zeer nuttig.” Kleinere bedrijven vormen de ruggengraat van de economie, betoogde de SGP’er. Hij prees het kabinet omdat het bedrijfsoverdracht binnen de familie makkelijker heeft gemaakt. Van der Vlies vroeg Brinkhorst of hij ook de bedrijfsoverdracht aan medewerkers eenvoudiger wil maken.

Slob (ChristenUnie) wil dat de bewindsman reageert op een onderzoek van MKB-Nederland waaruit blijkt dat de internationale concurrentiepositie van Nederland terugloopt sinds de laatste uitbreidingen van de EU. Veel exportkansen zouden onbenut blijven. Het Kamerlid brak ook een lans voor steun aan de scheepsbouwsector. Het kabinet wil dergelijke steun niet verlenen, maar andere Europese landen doen dat wel. Dat leidt tot oneerlijke concurrentie.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer