Binnenland

Coalitiepartijen: Minder accijns sterke drank

DEN HAAG (ANP) – De coalitiepartijen CDA, VVD en D66 ondernemen een nieuwe poging om de accijns op sterke drank te verlagen. De partijen willen hiermee de verhoging in 2002 gedeeltelijk teniet doen. Eerder dit jaar kregen de regeringspartijen nul op het rekest van minister Hoogervorst van Volksgezondheid. Hij weigerde de accijns op sterke dranken te verlagen.

2 November 2005 19:31Gewijzigd op 14 November 2020 03:07

De minister eiste compensatie voor de schatkist door de accijns op bier en breezers te verhogen. Een meerderheid van de Tweede Kamer ging daarmee niet akkoord, waardoor het plan van de baan was.Maandag bespreekt de Kamer de belastingplannen voor volgend jaar en zet de coalitie op initiatief van het CDA de accijnsverlaging opnieuw in. De coalitiepartijen willen daarmee vooral slijters aan de grens tegemoet komen die hun omzet de laatste jaren flink zagen dalen, omdat consumenten naar België en Duitsland gingen voor hun sterke drank.

De accijnsverlaging kan wat het CDA betreft financieel gedekt worden door de extra inkomsten voor de schatkist, omdat bij een verlaging de verwachting is dat de omzet ook weer gaat stijgen. Mocht het kabinet die dekking niet deugdelijk genoeg vinden dan zoekt het CDA financiering bij dividenduitkeringen van staatsdeelnemingen.

Over de dekking moet nog overlegd worden binnen de coalitiepartijen. D66–Tweede–Kamerlid Bakker maakte woensdag duidelijk het CDA–initiatief te ondersteunen, maar nog wel zekerheid te willen hebben over de deugdelijkheid van de dekking.

Volgens CDA–Kamerlid De Nerée blijkt uit nieuw onderzoek van het onderzoeksbureau EIM dat een accijnsverlaging leidt tot een grotere omzet. De schatkist zou daardoor in 2008 36 miljoen euro extra tegemoet kunnen zien, een jaar later 121 miljoen.

Tijdens de behandeling van het Belastingplan volgende week komt coalitiepartij VVD nog met een eigen wens rond de bijtelling voor ondernemers die rijden met een grijs kenteken. VVD–Kamerlid Dezentjé zal voorstellen het onderscheid tussen zakelijk en privé–gebruik van het bestelbusje te schrappen. Volgens haar leidt dat onderscheid alleen maar tot veel administratieve rompslomp, omdat ondernemers de privé–kilometers moeten bijhouden. De bijtelling voor dit privé–gebruik kan volgens de liberalen achterwege blijven. Een hogere motorrijtuigenbelasting voor rijders met een grijs kenteken moet het VVD–plan financieren.

Ook de PvdA wil de rijders van onder meer schilderbusjes tegemoet komen. PvdA–Kamerlid Crone wil dat een werkgeversverklaring voldoende is om te bewijzen dat een werknemer jaarlijks niet meer dan 500 kilometer privé rijdt, en dus niet genoodzaakt is een fiscale bijtelling te betalen. Verder wil Crone voor elkaar krijgen dat het gebruik van de leaseauto ook volgend jaar via de inkomstenbelasting wordt verrekend en niet, zoals gepland, via de loonbelasting.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer